dissabte, 22 de desembre del 2007

Progrés de la humanitat

Hi ha una utopia on arribar? Hi ha un "sistema social i polític" final de la humanitat?

La historia de la humanitat, tot i dos Guerres Mundials, és de progrés. Europa ha dut la democràcia als seus estats, tot duent el colonialisme (i el neocolonialisme) als estats pobres. A Europa va sorgir la Il·lustració (l'enciclopedisme, el racionalisme, el progrés econòmic, la impremta, la escola pública), també va sorgir però, la barbàrie, el genocidi, l'Aperheit, les invasions, l'ús de la força militar, etc. No obstant, els atacs del Nord al Sud (i el paper que hi juguen les guerrilles, les màfies i els governs corruptes dels seus estats) han estat un continu des de l'euro centrisme i la Occidentalitat com a valor superior a la resta, quan moltes coses de les que Europa i EUA hem desenvolupat tenen els seus orígens en el Tercer Món.

No obstant aquesta història de contrastos hem passat dels Imperis cruels, a l'esclavatge, de l'esclavatge a la servitud, de la servitud a la explotació obrera, de la explotació obrera a una subtil explotació dels consumidors del Primer Món, etc. Tot expropiant els recursos del Sud sempre i quan hi havia una excusa (Guerra Santa, noves rutes de la seda, descobriment de nous continents per part d'Europa, etc.) o s'inventava una teoria que justifiqués els genocidis comesos a tribus, nacions i comunitats ètniques ara minoritàries però que es revel·len (Evo Morales) contra els crims comesos contra la humanitat.

Tot i això sembla que tot continuï igual. La guerra és l'últim mitjà usat per les potències per desenvolupar la seva hegemonia (Iraq, any 2003) i la ONU a part d'inútil, no és realment del tot democràtica tal i com ens pensem (pel veto dels "5" al Consell de Seguretat de la ONU).

El vegetarianisme, el pacifisme, la convivència i l'anarquisme són la meta. Sense líders i ideals no hi ha utopia, sense utopia no hi ha canvi.

La qüestió és que la teoria que vol millorar la societat sigui eficaç a l'hora d'aplicar-se, segons context i societat on ens trobem per aplicar-la.