divendres, 15 de maig del 2009

El que ha succeit aquesta setmana

Els d'UNANIMUN (bona gent tots) estrenen despatx a l'ETC. Aquestes setmanes l'associació de la facultat per les NNUU venien menjar amb una paradeta (la madalena era bona) per autofinançar-se. I ara l'ETC els ha donat un despatx. Des d'aquest espai informatiu: felicitats!

També aquesta setmana hi hagut un simulacre d'emergència i els preparatius del referèndum de la setmana que ve. Que ens han dut molta feina als de l'EPA.

També dir que aquest bloc tornarà a ser un espai d'informació, rumorologia i opinions personals de la facultat i no de temes que no tenen gaire a veure amb la facultat.

També he de dir que un professor s'ha queixat davant de la classe dels plans d'estudi adaptats al Pla de Bolonya per falta de temps i recursos.

Estic distribuint millor els blocs per: http://reculldeblocs.blogspot.com/

dimecres, 13 de maig del 2009

Debat plural a la UCM

http://www.jornadauniversidadpublica.org

Debat plural de professors de diferents ideologies de Madrid organitzat, clar estar; pel PDI que és progressista a la UCM.

Universidad europea: ¿giro social en Lovaina?
Albert Corominas · Vera Sacristán

El posicionament de la PEF davant el referèndum

"La PEF reclama un referèndum per una moratòria dels nous plans d'estudi per a tota la UAB"

Això és el que es desprén del nou comunicat (amb un xic de demagògia i interpretació ample) ->

POSICIONAMENT DE LA PEF ENVERS EL PROJECTE DE REFERÈNDUM PER UNA MORATÒRIA DELS GRAUS A LA FACULTAT

Es desprén d'aquest fragment extret del seu web: "A més, entenem i recolzem que aquest referèndum s’ha de produir en el marc d’una consulta global de la UAB, convocada per part dels òrgans competents, i no a nivell de facultat."

dimarts, 12 de maig del 2009

Reflexió sobre el context que viu la facultat amb l'aparició de l'EPA

En quin moment està la facultat?


[escrit abans de les eleccions a Junta de Facultat]

La facultat ha triat un nou degà que tot i les seves opinions als mitjans de comunicació sobre qualsevol mobilització sindical; té moltes ganes de dinamitzar i modernitzar la facultat. Sembla també degut als últims fets, que té ganes de crear un bon clima de convivència estudiantil a la facultat.

D’altra banda hi ha més pluralitat electoral a les pròximes eleccions a Junta de Facultat. El SEPC es presenta. Dic SEPC perquè en definitiva, quasi tots els membres de la “Assemblea” són del SEPC; però no voldria generalitzar massa, algun company de lluites és independent. Aquests tenen una línea, respectable, però que a les últimes eleccions s’ha vist força deslegitimada. I la PEF i la EPA que es presenten en coalició electoral, m’imagino, perquè s’han adonat que segurament el que els uneix és primordial per la representativitat dels estudiants a la facultat: les ganes de canviar les coses a les institucions.

Sembla doncs, que les coses vagin pel bon camí a la facultat. Tot i l’ambient que s’hi respira, les diverses opinions s’expressen lliurement i amb un clima força raonable.

Per altra banda però, el moment viscut en les ocupacions ens ha de fer reflexionar a tots i totes. L’establishment universitari, així com el poder econòmic i polític; no volen canalitzar les protestes i el més fácil que troben per no canalitzar-les, perquè els estudiants no tinguem veu és criminalitzar el moviment estudiantil català, majoritàriament assembleari. Com ho fan? Decidint que els interlocutors siguin els que menys disposats estan a cedir en les reivindicacions estudiantils. I també, creant climes de tensió a partir de grups universitaris (tant PDI com estudiants) que creen un estat d’opinió molt perillós, acceptant el camí més fàcil i més negatiu: els Mossos, els expedients, els cossos de seguretat privats, la mala maror entre el personal docent i investigador proper al moviment estudiantil i el que no, etc. Un clima de tensió que és culpa tant de la Administració competent com de la direcció del moviment estudiantil; així com de grup autònoms que s’apunten a qualsevol manifestació o concentració per rebentar-la i dur-la cap al seu camí sense sortida: la batalla campal. Com la de la nit de dijous. Però és que hem de pensar que hi ha estudiants que volen arribar a aquests límits lamentables. I que en som, en part, responsables tots; per no ser partícips del moviment i reconduir-lo. És el moment de dir el que pensem, sense etiquetes, sense estigmatitzacions, i amb tot el respecte que calgui. No en siguem passius. Estem deixant que un sector d’estudiants ens representi de la pitjor forma per moltes bones intencions que tinguin.

A la facultat, el clima de tensió i bipolarització en el qual hi ha persones que acaben caient en el costat equivocat: professors progressistes que acabant donant suport als qui no els interessa canviar les coses únicament perquè els que si les volen canviar ho fan de la pitjor manera possible. Això passa a totes les universitats públiques de Catalunya. Tot i que la nostra facultat és un bon exemple. A vegades hem arribat a un nivell d’intransigència entre ambdues parts que no ens convé de cap de les maneres. Una confrontació inútil, constant, estèril i molt negativa a llarg termini. Se suposa que alguns, i més en aquest facultat, serem la elit professional i intel·lectual d’aquest país. Potser que comencem a fer les coses a partir d’avui i no dic que jo no m’equivoqui perquè en sóc conscient,

Les ocupacions van ser un fracàs relatiu: va augmentar el coneixement sobre la temàtica, es va crear debat i algun referèndum legal va caure. No obstant, el cost de no fer classes magistrals va ser força alt. És cert que es podia fer classe a Seminaris i/o fer tutories; però aquesta no és la millor forma. A més, es van crear grups anti-assemblearis pel dret individual o col·lectiu a fer classe, i per la normalització acadèmica. Tot i que no ens enganyem amb els diversos arguments de Si o No a la ocupació. El més important són les formes i el procediment de decisió. Hi va haver joc brut en les assemblees. I va haver poca pedagogia des dels membres de la Assemblea. I va haver també molt egoisme i poca comprensió dels que si es mobilitzaven i ocupaven per una altra part de la societat estudiantil a la facultat. Per tant, a nivell d’unitat estudiantil; un fracàs. A nivell també de resultats de les ocupacions; també. Sobretot perquè no s’assoleix cap objectiu a mig termini i això desgasta tota mobilització social. I a mi, molt. Jo sóc reformista i progressista i vull transformar la societat i les institucions que la regeixen. Crec que molts estudiants i professors pensem així. I entenc que el camí del moviment contra o crític amb el Procés de Bolonya no ha sabut aglutinar tota la comunitat universitària progressista que realment si està conscienciada socialment.

Per això em felicito per la creació d’Estudiants per una Política Activa (EPA) a la facultat. Sembla ser el futur cooperatiu i d’unitat estudiantil entorn temes bàsics. Sembla ser la esperança per aquells que no saben com reivindicar la seva oposició o crítica al model d’universitat que se’ns està implantant; i que no creuen en les velles formes de lluita estudiantil. Sembla ser el canvi necessari en una facultat que viu en el conflicte constant. Sembla ser, i potser m’equivoco, el revulsiu participatiu i reivindicatiu de la facultat. No només és un espai alternatiu d’esquerres, plural i pro actiu que obre les portes del diàleg. Sembla una finestra on entra l’aire fresc de la nova generació estudiantil a la facultat. Entre les històriques formes de reivindicació d’uns dirigistes estudiantils sense enginy per fer sentir la seva veu a les institucions; i les velles propostes burocràtiques i institucionalistes sense veu al carrer. Esperem que així sigui. La prepotència, la confrontació, el sectarisme i el partidisme o la puresa ideològica han de ser aspectes del passat. Per obrir un espai democràtic alternatiu i de base estudiantil cal que es respecti la voluntat i la pluralitat dels estudiants de la facultat; i la unió (no cal de tots) haurà de ser a partir del respecte i l’acord mutu. Esperem obrir aquest camí ara que el Pla de Bolonya ja s’està aplicant. Esperem que la EPA a la nostra facultat sigui la solució.

La Assemblea de la UPF s'ho val: útil i crítica

Jornades dedicades a la Universitat pública: cinc preguntes fonamentals

Per mi, una mena de FSUP.

Materials amb opinons dels contertulians en contra i a favor de Bolonya.

Comunicat de la PEF

POSICIONAMENT DE LA PEF ENVERS EL PROJECTE DE REFERÈNDUM PER UNA MORATÒRIA DELS GRAUS A LA FACULTAT

Des de la PEF considerem que tota consulta és positiva per conèixer l’opinió dels estudiants. Tot i això, han d’existir garanties per a dur a terme tal consulta.
Pel que fa a l'organització, s’ha de dir que per dur a terme aquest referèndum es requereix un temps i una preparació per part de les tres associacions d’estudiants de la facultat que ara mateix no es disposa per temes de calendari. És evident, doncs, que una consulta a corre-cuita no és el sistema més adient per a conèixer l’opinió dels i les estudiants.
A més, entenem i recolzem que aquest referèndum s’ha de produir en el marc d’una consulta global de la UAB, convocada per part dels òrgans competents, i no a nivell de facultat.

Per tant, no considerem que el projecte de referèndum que es vol realitzar a la facultat gaudeixi dels requisits necessaris per a ser dut a terme.

Plataforma d'Estudiants de la Facultat (PEF)

L'EPA vol que participis a les assemblees de l'EPA

EPA estem compromesos amb la participació estudiantil a la facultat,

Els dimecres a les 12:05 hores a l’aula 3, vine i participa!

EPA

http://epauab.wordpress.com

diumenge, 10 de maig del 2009

Mobilitat a la UAB

El Grup d'estudi, per la mobilitat i el territori ha fet una enquesta de mobilitat de la UAB. Volen saber que opinen d'un bicing a la UAB i també que en pensen del Pla dee Mobilitat i si el coneixen.

Segons Albert Querol, ex-estudiant

La tragèdia del moviment estudiantil

La llista de pràctiques externes ja estan aquí

138 AGÈNCIA CATALANA DE LA JOVENTUT
c/ Calàbria, 147 08015 - Barcelona Administració Pública Tasques de suport als professionals en projectes o activitats
pròpies del funcionament de l'entitat
Perfil: Professional en l'àmbit de les polítiques de joventut
Projecte o tasques:
Suport en el procés de treball de la Secretaria de Joventut en la definicó del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya, concretament en la fase de consulta, anàlisi i recollida d'informació als
ens locals.
Requisits: idioma Informàtica: word, excel, powerpoint Horari: Espai de treball:
Període: d'octubre a març (normal) Altres: tarda Sí
Ajuts Econòmics:: 180 € mensuals


6 GRUP PARLAMENTARI ICV-EUIA (per posar algun partit)
Parlau del Parlament. Parc de la 08003 - Barcelona Grup parlamentari Tasques de suport als professionals en projectes o activitats
Ciutadella pròpies del funcionament de l'entitat
Perfil: Asessor/a assistent als diputats i diputades
Projecte o tasques:
Tasques de suport, assessorament i recerca de documentació i elaboració d'informes per als diputats i diputades.
Requisits: idioma Informàtica: Windows nivell usuari Horari: Espai de treball:
Període: d'octubre a març (normal) Altres: a convenir L'estudiant compatarà amb un espai de treball dins de l'entitat.
Ajuts Econòmics::
Lloc realització pràctiques: Seu de l'entitat web: www.iniciativa.cat


126 DEGANAT DE CIÈNCIES POLÍTIQUES I SOCIOLOGIA
Campus UAB - Edifici B 08193 - Bellaterra Administració Pública Tasques de suport als professionals en projectes o activitats
pròpies del funcionament de l'entitat
Perfil: Tècnic/a de gestió
Projecte o tasques:
Suport a les tasques de difusió del coneixement i comunicació del Deganat amb tot el personal de la facultat. En concret, l’estudiant/a participarà en totes les tasques relatives a l’elaboració del
Newsletter setmanal de la Facultat:
- cerca i sistematització d’informació
- recull d’accions i actes relacionats amb la difusió del coneixement
- lectura i recensió crítica de textos acadèmics
- notes de premsa sobre recerques
Requisits: idioma Anglès Informàtica: Excel·lent coneixement Internet 2.0 Horari: Espai de treball:
Període: d'octubre a març (normal) Altres: Capacitat de redacció de textos periodístics matí L'estudiant compatarà amb un espai de treball dins de l'entitat.
Ajuts Econòmics::
Lloc realització pràctiques: Vicedeganat d'Economia i Serveis web: http://www.uab.cat/politiques-sociologia/


127 DEGANAT DE CIÈNCIES POLÍTIQUES I SOCIOLOGIA
Campus UAB - Edifici B 08193 - Bellaterra Administració Pública Tasques de suport als professionals en projectes o activitats
pròpies del funcionament de l'entitat
Perfil: Tècnic/a de gestió
Projecte o tasques:
Les pràctiques s’emmarquen en el treball de l’equip deganal. L’estudiant/a en pràctiques realitzarà tasques de suport al Sistema Intern de Garantia de Qualitat. En concret:
- recollida d’informació sobre la distribució de les activitats d'avaluació al calendari
- distribució i anàlisi del guió de preguntes de la prova pilot del sistema de qualitat de la UAB
Requisits: idioma Informàtica: Horari: Espai de treball:
Període: d'octubre a març (normal) Altres: matí L'estudiant compatarà amb un espai de treball dins de l'entitat.
Ajuts Econòmics::
Lloc realització pràctiques: Vicedeganat d'Ordenació Acadèmica

Volen controlar la Universitat Pública

A l'article "L'espoli fiscal ens crema la universitat" la Fundació Conocimiento y Desarollo, que es vol fer un lloc des de fora en l'anàlisi de la situació universitària i els rànquings universitaris; se la pren com a fundació de fiar. Doncs, no ens fiem. És la fundació presidida per la filla d'Emilio Botín, presidenta del Banc Banesto. L'altre dia en un diari també li donaven credibilitat a aquesta fundació privada amb lògica privada que vol posar el nas a la universitat pública. Ni cas. El mateix Enric Canela -no precisament un membre anticapitalista-, membre de l'ANECA, destacat fundador de 10Mil i professor universitari de la UB; ha exposat que les dades de l'anàlisi d'aquesta fundació no són correctes. Per tant, us recomano que no en feu ni cas d'aquesta fundació. Ni cas.