divendres, 15 d’agost del 2008

Comentari propi sobre un titular d'una opinió d'un col·laborador de Kaos en la Red

L'article d'opinió a Kaos en la Red: Algunas ideas sobre el aquí y el ahora

En aquest article, el titular mostrava que "el carro victorioso del neoliberalismo cada vez está más desprestigiado."

La meva resposta ha estat la següent:

#2.- El neoliberalismo desprestigiado?

Joan Gil Oliveras|15-08-2008 22:12

En el titular expones que el capitalismo neoliberal está desprestigiado. Lo dudo.

Primero porque no todo el mundo sabe que significa neoliberalismo.

Segundo porque los medios de comunicación de masas no usan ese término, o muy poco a menudo.

Tercero porque si el neoliberalismo está desprestigiado por los de siempre. La izquierda real, no veo la evolución ni el augmento de este desprestigio ya que en nuestras filas (izquierda transformadora y izquierda radical) no se han unido demasiados nuevos "camaradas". Alguna que otra batalla como la de TMB ha echo ver la realidad a algunos sectores, y se perciben canvios, pero delante tal desmobilización, poco interès por la política; no veo que una parte importante de la sociedad civil le importe demasiado el tema, ni que vea mal las reformas que se hacen des de etiquetas izquierdistas como las del PSOE.

En este momento estamos en la segunda ola de neoliberalismo (la primera fue el tatcherismo, reaganismo y aznarismo). Donde se ha impuesto a la social democracia la idea de que la lògica privada es muy positiva para el sector público y que todo aquello que pueda hacer el mundo privado "bien" (o como lo deban entender ellos/as), el estado no ha de participar. O sea, el canvio al social liberalismo.

#3.- El neoliberalismo desprestigiado? 2na parte

Joan Gil Oliveras|15-08-2008 22:13

Crisis de l'estalinismo (o como yo le llamo: estatalismo y capitalismo burocrático), crisis del comunismo y ahora crisis de la social democracia. No hay alternativa al neoliberalismo. No es que haya desprestigio al neoliberalismo por parte de la gran sociedad media, sino que hay desprestigio de la política, o sea, de quien manda, de los neoliberales; sin que esto conlleve vincular las dos cosas de forma clara. Los partidos ex-comunistas o comunistas en Europa estan muy mal: Refundación italiana, IU, etc. Se ven algunos canvios como las CUP, el LCR francés, que se estan organizando, y estan liderando movimentos de base sin anarquia y desorganización y con bastante sentido común. No obstante, son quatre guatos (aún y de momento). En canvio en América Latina, izquierda moderada social (Kizhner, Lugo, Lula), con izquierda socialista antiimperialista (Evo, Correa, Chávez, Castro) parece que si es un canvio, y un desprestigio al neoliberalismo, en este caso llamado "El Imperio" (EUA) y sus acciones en la zona (CIA, FMI, multinacionales). No obstante, Castro (el hermano) está liberalizando sectores (algunos, a mi punto de vista no hace falta que se basen en el socialismo, no caere en la trampa de la dictadura del Estado, el estatalismo), y lo que es peor,(...)

#4.- El neoliberalismo desprestigiado? Final

Joan Gil Oliveras|15-08-2008 22:14

Evo quiere pactos con la derecha golpista oligarca que crea pobreza, Chávez no acaba de ver donde estan sus aliados y se ve aislado (que no quisiera problemas con el Rey, la verdad mucho mejor, estoy harto de tonterías; a mi me importan los datos de pobreza y que hacemos con las multinacionales, lo que lo envuelva me da lo mismo).

En resumen, no veo progreso de los ideales de izquierda, ni veo progresos en la crítica hacia el neoliberalismo. Ni veo consciencia del tema, ni veo resultados electorales claros, ni creo que la ciudadania haya canviado de paradigma político. Una pena Pepe, pero es así.

Solo queria poner de manifiesto mi desacuerdo con el titular. Será por pesimista que soy.

Socialitzem la crisi, privatitzem els beneficis

El capitalisme financer borsatil del segle XXI, global, basat en oligopolis i monopolis, en la victòria - de moment - del pensament burgés liberal sobre el pensament marxista revolucionari, intensament vinculat als nous mecanismes d'espoli del Nord al Sud (neocolonialisme, del nou imperialisme) i encara dependent del petroli i dels recursos naturals del Sud. Aquest és el capitalisme del segle XXI, basat en la economia de futur, en la especulació, en les privatitzacions i la desaparició de forma subtil i pausada de l'Estat del Benestar. Un capitalisme salvatge per a les economies en vies de desenvolupament, i molt contraproduent per a totes les altres. Com deia Gramsci, la prioritat és el canvi de mentalitat, i no la estructura que feia de Marx el seu objectiu essencial. Sense arribar al cor i al pensament de les persones, sense convèncer-les, sense crear la nova superestructura ho tenim perdut. Pots canviar el sistema que si no canvies la mentalitat creada durant segles res funcionarà. Sense una responsabilitat social, sense un sentiment col·lectiu real, sense persones que liderin el sector públic, sense cultura de l'esforç, el comunisme s'ensorra. La gent se la decanta. No treballa perquè no creu en el treball (nova cultura de l'oci privat i el consumisme salvatge). Es viu en el nihilisme, producte de que el comunisme no creu en les religions, o millor dit i millor fet des d'alguns sectors més moderats: "que a casa d'un es faci el que es vulgui". I de que molts antics líders comunistes no es van adonar que el comunisme no és nacionalista o anti-nacionalista, és no nacionalista. Accepta cultures i nacions.

Recordem la bonança econòmica. On van estar les inversions socials, les inversions en xarxes de comunicació, les inversions de cara al futur, les inversions en el sector públic? No hi van haver gaires d'aquestes inversions pensant en temps pitjors. En canvi, fora del poder polític, els grans empresaris treien grans beneficis, sobretot gràcies a la congelació del salari nominal - pactada entre el poder polític i sindicats - i per tant, la reducció del salari real i per tant del poder adquisitiu. En comptes de millorar l'Estat del Benestar, es continua amb les privatitzacions.

Ara fixem-nos en la crisis econòmica. Qui ho ha notat primer? L'obrer de base. L'immigrant. El més precari, els més joves. I els beneficis dels bancs no paren d'augmentar. S'han reduït els beneficis empresarials? En la majoria de casos, no. Hi ha sectors que estan treien profit de la crisis econòmica: per fer vacances cal demanar crèdits bancaris per exemple. Hi ha empreses que és cert que han caigut en fallida, després d'estar dècades especulant amb un dret constitucional com és l'habitatge, gràcies al suport del poder polític que no feia res davant aquesta acció en contra dels drets bàsics de les persones. Per tant, qui ho ha notat, no ha estat el propietari o l'inversor que s'ha fet ric a costa de totes i tots nosaltres. També ho han notat els "estaments" privilegiats de la classe treballadora, els directius, que no tenen la propietat de la empresa però es creuen que estan per sobre de la classe mitjana treballadora i de la classe obrera i pobre. Aquests i aquestes també ho estan notant, en certa mesura. Ara els sindicats (quan parlo de sindicats em refereixo el que van pactar els Pactes Socials: CCOO i UGT) es queixen de cara a la galeria. Quina barra. No s'han creat nous llocs de treball tot sabent que algun dia cauria la construcció, no s'han fet els deures des del Ministeri de Treball i passa el que passa. Un atur molt important, una inflació també espectacular, l'IPC pels núvols (5,1 és l'última dada). I quines solucions ens don el Govern? Privatitzar, ajudar el sector de la construcció que ha degradat el medi ambient i que ha especulat, etc. També vol ajudar les PIMES quan algunes d'aquestes s'han aprofitat del canvi pesseta a euro, pujant els preus dels seus comerços.

Com va dir a la SER un representant jove d'IU, hi ha empreses que fins i tot fan acomiadaments aprofitant la crisis sense que la empresa tingui cap mena de problema, ni n'hagi de tenir cap.

I de moment, poca gent surt al carrer contra les 65 hores de la Unió Europea, ni de la Directiva de la Vergonya sobre la immigració "il·legal".

No sé on arribarem.Una nova IU? Un front popular? Un partit anti-capitalista? El que de segur falta en el socialisme revolucionari és unió. D'això n'estic ben segur de que ha de canviar.

Penjat a Kaos en la Red

Joan Gil Oliveras