dimecres, 9 de gener del 2008

Parlo de Capitalisme neoliberal o extrem

Parlo sempre d'ell i se'm pot criticar, però crec que després d'analitzar el marc econòmic analitzo i concreto les meves ressenyes sobre temes que m'interessen i que com a marc econòmic, el Capitalisme neo liberal global té molt a veure; i per tant cal explicar al principi. Sense saber en quin marc vivim, és impossible analitzar correctament els temes. Altra cosa és que et critiquin que donis sempre la culpa al sistema. Però és que és com el medi natural, la culpa de que l'ocell no voli del tot lliurement ja que vola segons el vent és de l'ambient, de l'entorn (del sistema). Sense allò que t'envolta tu com a persona "actual" no existeixes (inclosa societat, també immersa en aquest sistema) i no es pot explicar res sense emmarcar-ho. El que passa és que no volen crítica sobre el sistema, volen que ens hi adaptem i concretem sobre les nostres posicions sobre els temes sense modificar allò essencial i important, el marc legal i econòmic.

Humanitat, valor universal; i éssers vius?

La humanitat és la única identitat que ens engloba a tots els humans. És un valor universal considerar que formem part d'una mateixa comunitat. Això està bé, però i la resta d'éssers vius?

A vegades crec que ens cregut superiors, fem i desfem el que volem a la Terra com si la resta d'animals no tinguessin dret a viure-hi. Cada cop ocupem més territori, som més població. Cada cop destrossem més el medi ambient. Cada cop ens "molesta" més la convivència amb els animals salvatges per raons justificables però que creen la idea de que no podem conviure en un mateix espai mediambiental.

El Canvi Climàtic, que no està produït per cap canvi sísmic o canvi climàtic cíclic; és la broma de mal gust dels humans a la resta d'animals. El regal. També per les següents generacions, però com que vivim en el Carpe Diem, en l'utilitarisme, el benefici econòmic com a gran valor, etc. (creat pel capitalisme extrem) no ens preocupem del que passi. Com si això no fos un cicle o una responsabilitat (fins i tot, moral).

La gràcia de la democràcia

... és que es pot autodestruir, és com la llibertat de la humanitat, una persona és lliure de suicidar-se tot sabent el que això implica... el cas és que els votants han de saber discernir entre el què es diu en política, el què és fa i aquells partits que van de demòcrates però no ho són.

Ara, tancar la Llibreria Europa. No pas. Llibertat d'expressió significa que els privats ens puguin insultar a la COPE (tot i que tots els mitjans privats espanyols reben subvencions de l'Estat), això és llibertat. Com també ho és el fet de tancar la ràdio. Altra cosa seria que aquest tipus de discurs políticament incorrecte o antidemocràtic de la llibreria Europa fos públic i pagat per tots.

Altra cosa seria també la diferència entre l'acció i la paraula, tot i que l'ús de la oratòria ja és per si mateix una acció; i per tant, també pot fer danys a la democràcia. Però si és forta, ho podrà superar. Cal que la ciutadania hi planti cara. Si a Suïssa guanyen els racistes, és problema de tots, perquè els Drets Humans són per tots, però a més de ser un problema social, per la estabilitat, per la convivència entre ètnies, per la integració, per tenir una bona política d'immigració (clara, però generosa, tot i que pot ser restrictiva per descomptat). Això no vol dir que hàgim com aquí proposaren molts partits d'esquerres, il·legalitzar la PxC.

Tots estem influenciats. El que cal és que afrontem aquesta realitat. Allò bo de la democràcia és que tots hi cabem, perquè comencem per il·legalitzar partits amb discursos feixistes, després a tots els racistes; i seguidament als comunistes; i posats a fer també als independentistes ja que molts cops a Espanya es confonen amb el terrorisme quan es parla del País Basc.

Com deia un, "Expulsaron a los judíos, pero como no era judío no me importo. Hicieron fuera a los musulmanes, pero como no tengo a nadie conocido que sea musulmán no hice nada. Luego, pusieron en prisión a los abogados, como yo no lo era tampoco me importó. Igual pasó con los comunistas, como yo no lo era no me importó. Entonces me pusieron a mi en prisión, pero ya era demasiado tarde." Per tant, il·legalitzar partits si no se sap la relació amb cap banda armada o grup d'acció directa; és perillós i inicia un cicle sense fi.

Tots cabem en la democràcia. És com va passar amb Hitler, la gent el va votar i sabien que això significaria la destrucció de la democràcia de Weimar; perquè surtia en el projecte polític finançat per la Dreta burgesa.

És el poble la solució o el problema, no pas la democràcia. Marc de convivència entre dreta i esquerra; marc de pau i procés de legitimitat per arribar al poder.

Els nazis no es poden expressar, però els "muerto nazi, skin contento" si? On estan els límits de la llibertat d'expressió?

I em pregunto, és democràtic viure en un règim antidemocràtic si es va escollir en un dia un partit polític no democràtic? Evidentment els gustos canvien, els interessos també i les generacions igual; i per tant, no ho seria a llarg termini... però hi ha curt?