divendres, 23 de gener del 2009

Les setmanes plenes d'exàmens

1. Exàmens i treballs alhora

Aquesta setmana blanca és per estudiar, però també per acabar alguns treballs. Alguns són la prova final de la assignatura però en algun cas, no, i cal també estudiar per l'examen final de la assignatura. En altres casos és dona el temps de la setmana blanca per acabar de perfeccionar el treball de la assignatura com passa amb Seminari d'Habilitats Professionals. Això mateix passa a Comunicació, tot i que allà és culpa de la jornada d'ocupacions. Bé, tampoc ens queixarem, no tenim més de 3 exàmens a la setmana. Sort a tots i totes!

2. Xerrada UNANIMUN (el cònsol dels EUA a Barcelona tornava a la facultat)

Tal i com li vaig dir a un company d'UNANIMUN, penjar els cartells la tarda anterior quan la majoria estem a casa o a la biblioteca estudiant; és gairebé inútil. Li vaig dir que jo també sé com costa muntar un acte i que sempre hi ha imprevistos. Però que cal avisar abans d'un acte així. També la tria de la setmana no és la millor degut a que la majoria d'estudiants estan frisant pels exàmens, tot i que amb més informació algun/a més hi hagués anat fent un recés en els estudis.

El vice degà de Relacions Institucionals, present a l'acte, em va explicar que van ser el Degà Sanahuja (que li van dir fa dos dies que presentés el cònsol), ell mateix, i 7 estudiants (tots segurament d'UNANIMUN). Va exposar que calia canviar aquestes formes, perquè s'assabentin la resta d'estudiants, cal comunicació (part del Programa del Nou Deganat al qual també hi pertany ell). El cònsol va parlar de qüestions foça interessants com Guantanamo i Obama. També va dir que es podria crear un seminari de diplomàtics (cònsols, ambaixadors) dels EUA al món. Això estaria enllaçat amb el Seminari especial i prestigiós que tenia en ment del Nou Deganat.

3. Què en pensa la PEF del Nou Degà?

La PEF ha fet un escrit exposant la seva simpatia pel Nou Degà i donant les gràcies a l'anterior (malgrat les divergències que diuen que han tingut amb ell):
"La Plataforma d'Estudiants considerem que les bases que planteja el sr.Cardús denoten la seva consciència i voluntat de millorar les coses i de realitzar una bona gestió. (...)
Per tot plegat, i després de valorar el seu programa, la PEF va votar afirmativament al relleu."

També aprofiten per carregar contra la Assemblea: "Per altra banda, l'Assemblea no va fer acte de presència a la Junta i no creiem que d'aquesta manera es faci cap bé als estudiants, ans al contrari."

Lo qual és fals perquè jo represento la Assemblea d'estudiants i ve hi vaig ser present. Vaig votar de forma individual perquè no havíem consensuat cap votació però la meva disciplina de vot continua amb la Assemblea, tot i que fora de la Junta de Facultat el meu distanciament amb la orientació de la Assemblea és possiblement insalvable fa que molts cops no m'adhereixi a les seves propostes d'acció i reivindicació, tot i que la majoria de cops els he acabat donant suport; però ara per ara ja me n'he cansat, és cert. Però d'aquí a dir, això, podríem pensar que jo no hi era present. Ja els he comentat al seu bloc que "Jo hi era present".

4. Una demanda estudiantil d'un grup classe pel tema de les pràctiques externes que són obligatòries a quart curs de llicenciatura

Li he enviat a la nova vice degana de "Professionalització" ("Mercantilització") i estic esperant la seva resposta:

Pràctiques externes (xerrada de febrer 2008)‏
De: Joan Gil Oliveras (jgoflash_1@hotmail.com)
Enviado: jueves, 22 de enero de 2009 23:23:56
Para: sara.moreno@uab.cat (sara.moreno@uab.cat)
Hola i benvinguda al "club dels que vivim a la facultat",

Sóc un estudiant de la facultat, juntari, que li voldria demanar -a demanda d'un grup classe- si podria (o té previst) fer una reunió o xerrrada d'orientació sobre l'adhesió (tria d'institucions, empreses, etc.) a les pràctiques externes (que en la llicenciatura són obligatòries) que es fa al febrer ja hi ha que hi ha dos convocatòries (la darrere és al setembre).

Ja em contestarà quan tingui temps,

Moltes gràcies;

Joan Gil

dimecres, 21 de gener del 2009

Votació del Nou Degà de la facultat: el Salvador Cardús

1. El encara degà de la facultat, Josep Maria Sanahuja, finalitza una etapa, agraït.

És la fi d'una etapa; convulsa a la facultat, però que ha comportat també alguns èxits històrics. El mateix degà ho ha expressat així. Diu que està molt content i que no s'arrepenteix d'haver estat degà durant 3 anys. Que s'han dut a terme més activitats formatives i de debat (conferències sobre temàtiques actuals a la Sala d'actes), que s'han aprovat dos nous plans d'estudi (el nou degà ha reconegut que es pensava que la situació de la aprovació seria menys tranquil·la del que ha estat) i que s'ha iniciat la participació estudiantil a la facultat als òrgans institucionals així com s'han creat grups estudiantils propis de la facultat com UNANIMUN i REPOSOC que són enriquidors i tenen certa presència i estabilitat activa. Al meu entendre part d'aquests èxits són del Xavier Rambla pel que fa grau de Sociologia i participació estudiantil. I del Jordi Argelaguet pel que fa al grau de Polítiques, pel que fa les actes de les juntes de Facultat i pel que fa al bon ambient de la facultat.

2 membres de la PEF i jo mateix volíem donar-li les gràcies personalment per haver estat degà, en aquests temps, tenint en compte el "marró" que això comporta; i deixant de banda -jo- el que pogués haver opinat sobre la Assemblea d'estudiants al llarg de les ocupacions i d'altres accions reivindicatives de al Assemblea de facultat. Tot i això avui havia marxat d'hora i no li hem pogut agrair la seva activitat com a Degà de facultat. Crec que s'ho mereix a nivell personal. Quan puguem li donarem les gràcies.

2. El nou degà Salvador Cardús h
a estat elegit avui en Junta de Facultat especial

Avui els estudiants presents a la Junta de Facultat, tots els membres de la PEF i jo mateix; juntament amb el PDI i PAS juntari (i havia algun professor d'oient per la importància de l'acte) hem votat Si o En blanc la candidatura de degà. Tal com explica el nou bloc del Deganat "34 dels quals han donat el seu vot afirmatiu a la nostra candidatura, i hi ha hagut un vot en blanc".

imagen-1.png
El nou equip de Deganat. Tal com ha dit el Nou Degà hi ha equilibri entre gèneres, departaments, titulacions, edats i experiència institucional (continuïtat i renovació). El nou equip té dos pesos pesants coneguts per tots: els coordinadors de titulació Xavier Rambla i Jordi Argelaguet. També s'incorpora la jove Sara Moreno en l'àmbit de la professionalització (pràctiques externes).

El meu vot ha estat positiu ja que només tenia dos opcions, els altres membres de la Assemblea no s'han dirigit a mi sobre el tema tot i jo preguntar-lis; doncs he acabat donant un vot de confiança al nou equip de Deganat. Molts es pensaven que el meu vot era el blanc, però no ha estat així.

El nou degà ha recordat que la votació en junta sense cap candidatura alternativa, ni temps per debatre el Programa Estratègic per la facultat no ha estat positiu. Però que ve amb ganes, perquè té un projecte i un bon equip. I vol que tot el professorat reculli aquesta il·lusió i la dugui en el dia a dia. Vol dur la facultat en un lloc en l'espai universitari. Molta gent de la casa -inclòs jo- li varem dir que això era més un marró que una alegria, i que gairebé ens ho prenem com si fos responsabilitat institucional, li hagués tocat o com un pesam. I que aquesta idea ha de canviar. Precisament les condicions adverses en les ocupacions l'han fet decidir en presentar-se. Una decisió que ha recordat que és lliure i responsable, plena d'il·lusió i idees aplicables.

Amb empenta. A part d'anècdotes i comentaris "obamistes" el Nou degà ha fet un discurs molt positiu i obert a les aportacions al seu Programa Estratègic per a la facultat. Un discurs llarg que ha entusiasmat a tothom. En Joan Alginet (PEF) ha agraït al degà sortint la seva feina, i ha exposat tota la confiança al nou degà. La Eva Anduiza ha exposat la seva simpatia cap al nou deganat. I en Joan Botella ha exposat que és molt positiu tenir una visió de futur estratègica de facultat, que és el que calia, s'està a la altura dels temps. També ha agraït el deganat sortint.. Jo he exposat al final la meva opinió, que ja vaig dir-li a ell personalment en la reunió que varem fer ahir: l'estil no m'acaba de fer el pes, cal veure que farà davant un final de curs que es preveu difícil; i que m'agrada molt personalment que ens digui que parlarà clar i que el Deganat tindrà posicionaments i a més ferms. El tema de fer respectar les normes i la seva especial obsessió pel tabac, li he recordat que depèn com s'explica i com es consensua aquest respecte a la norma és fa realitat o no. El fet de tenir en compte el PAS m'agrada especialment. I que les idees per dinamitzar la facultat són positives. Per això he pensat que votar No, no tenia sentit i era molt lleig tenint en compte el marró i que cal donar confiança al nou equip. Com tampoc hi havia el No i la abstenció, m'havia de decidir en votar en blanc o Si i per tant, he votat que Si, per les raons anteriorment exposades. I m'ha sorprès que algú votés en blanc, quan molts/es s'han pensat que he estat jo.

dimarts, 20 de gener del 2009

Reunió amb el nou Degà de la facultat i dia de Jornada de Portes Obertes a la facultat

1. El nou degà serà Salvador Cardús

El nou degà de la nostra facultat, com bé ja vaig anar exposant en l'altre bloc, serà el Salvador Cardús. Abans de la votació en la Junta de Facultat que es dura a terme demà a les 9h del matí, el previsible nou degà, s'ha volgut reunir amb els representants d'estudiants a la Junta de Facultat. Primer es va reunir amb els membres de la PEF, i fa uns dies vam rebre un correu els representants a la Junta de Facultat per la Assemblea. Tot i que em vaig posar en contacte via mail amb els assemblearis, cap li/m'ha contestat; per tant de forma individual m'he anat a assabentar sobre el que proposava. El nou degà és polèmic en les seves opinions en múltiples articles. El mateix Especial Bolonya en feia un recull i jo també. Això és bo ja que vol dir que no té opinions mediocres. Del que no hi ha dubte és de que és una eminència acadèmica. Més endavant us exposaré cinc cèntims de la impressió que m'ha donat personalment.

2. El vot positiu o negatiu al nou degà dels representants de la Assemblea

Com bé sabeu, tot i el meu distanciament envers la orientació que ha agafat la Assemblea, fins a dia d'avui, he estat votant allò que marcava la Assemblea (o que decidia la majoria en plena junta de forma ràpida i corrents). Aquesta és una actitud de disciplina amb la llista i de respecte als companys/es als quals vaig presentar-me conjuntament; per no semblar un trànsfuge, tot i que de motius per votar diferent, en tindria. Crec en el model assembleari, però també he entès que hi ha joc brut a la nostra assemblea de facultat. No obstant això, em guardo el meu vot, per si en alguna ocasió la Assemblea es posiciona (tant sigui mitjançant una prèvia assemblea de dimecres com allà mateix) en una banda que no estaria èticament disposat a posicionar-me. Ho dic per ètica i perquè tot i que em vaig presentar en la llista de la Assemblea, i tot i la meva disciplina de vot fins avui, alguns dels que em van votar i em recolzen no se senten representants per la Assemblea, i si aquesta no defensa prou bé els drets dels estudiants i no treballa a fons en proposar canvis a la facultat (com més o menys ha passat fins ara); em veure obligat a canviar el meu vot i el meu posicionament a la Junta de Facultat. La meva actitud, i les meves opinions normalment han sigut força lliures tot i que mai sé el que puc o no dir com a representant assembleari, tot i que els assemblearis/es diuen el que volen a la junta. No passaria res per fer aquest canvi més útil crec jo pels estudiants ja que per alguns a la Assemblea tinc un veto permament en decisions i per presentar-me a cap altre òrgan. Cosa que va influir perquè no em presentés amb la Assemblea, ni de cap altra forma, a les eleccions al Claustre. Molt d'aquest joc brut semblava innocent i m'en culpabilitzava jo per parlar massa, no fer les coses correctament (de forma assembleària) i dir coses contradictòries però el temps m'ha fet descobrir que això és política, i hi ha un sector que té les coses molt clares.

3. Què en penso del nou degà després de la xerrada que m'ha donat aquest matí?

Segueixo pensant que ideològicament estem força llunys. Ell és l'exemple del democràtes institucionalistes i jo vaig més enllà (democràcia participativa) tot i que tenim punts d'acord alhora de com s'han de decidir algunes qüestions si aquestes són competència de la facultat. Per tant, en base al que podem decidir com a facultat, estem més propers, i al cap i a la fi és el més important. Ell creu en la institució, en el seu respecte (no reverència) i el seu posicionament clar. A mi aquesta idea em sembla bé tot i que la institució ens hauria de representar a tots, no sé fins a quin punt una facultat es pot posicionar entorn temes diversos. En el cas de les ocupacions però és necessàri saber la opinió del Deganat (com a Equip Deganal). Els estudiants -tal i com li he recordat- ho van reclamar. No hi pot haver un buit de poder. I ell li vol donar més importància i centralitat al deganat i a la facultat en tots els afers estudiantils i del PDI. Vol que el professorat s'impliqui. Ell té empemta i el seu equip -bastament capaç- també ho encara amb il·lusió. Jo ja li he dit que cal anar amb peus de plom perquè de Març a Maig la facultat pot tornar a ser un espai de conflicte. Sobretot estic completament d'acord en que falta parlar clar i ell m'ha demostrat pel que m'ha explicat que no se n'anirà per romansos, la qual cosa agraeixo profundament. És el que li cal a aquesta facultat.
  • Que tothom parli clar, i es posicioni d'un forma unívoca, sense ambigüitats; per tal de poder solucionar els conflictes (ocupacions) i les discrepàncies (polítiques del deganat) que vagin sorgint.
  • Que la institució doni la cara i tingui una posició ferma sobre qualsevol temàtica.
  • Un projecte -que estan construint i volen consensuar- en el qual tothom hi pot aportar quelcom per a innovar, modernitzar i posar la facultat en un lloc en el món universitari.
  • Dintre de les competències de la facultat, aturar els problemes d'abandonament, absentisme, etc.
També hem parlat sobre altres temàtiques relacionades amb la facultat, però que no puc aquí fer-ne un resum. Cal doncs, si ho desitjeu, us poseu en contacte amb mi, i us atendré quan vulgueu. He aconseguit saber que faria davant certs posicionaments que pot donar el Deganat, el Degà, la Junta de Facultat, o la comunitat educativa de la facultat entorn temes de gran consens. Crec que és un avenç i que això dinamitza la facultat. Segons ell, també fa que es visibilitzi que davant un món polititzat hi ha una facultat polititzada (caldrà fer més xerrades, etc.). També hem parlat en incentivar la participació sobretot en les eleccions, perquè sent la facultat que som, ens hem de donar pena entre tots. La qual cosa tampoc entre els dos hi hem trobat una solució màgica, però si el fet que cal pensar en implicar als estudiants (i ell diu també als professors que són els que viuen a la facultat). En general, a mi em dona molt bona impressió. Semblava el "dur" (possiblement ho sigui) però té una estratègia política per a la facultat. I idees que es poden aplicar que considero (ell també, i ha fet molt incís) ara per ara, les idees que calen en aquesta facultat: idees aplicables per solucionar temes concrets. Per això li he parlat del PIF, un pla de reforma de la facultat, fet per un company de classe, un membre de la PEF i jo. Ha exposat que ja se'l llegirà i que em demana que opini, critiqui i proposi tot allò que vulgui. Vol dinamitzar la facultat, donar la cara com a Degà, fer que la gent conegui el Deganat (per mi és clau per solucionar problemes puntuals saber el coordinador de titulació!), etc. Vol treure-li tot el suc a la facultat: doncs, perfecte, a mi em sembla perfecte. No en parlem més, i posem-nos-hi!

4. Avui Jornada de Portes Obertes a la facultat

Avui estudiants de Lacetania de Manresa han anat a la Jornada de Portes obertes que oferia la UAB. A la facultat, hi passava poca gent, que voleu que us digui, era un xic trist. S'ha fet una xerrada organitzada pel deganat força positiva però en la qual cal innovar i presentar el que necessiten saber els nous estudiants. Sobretot, tristos, els pamflets que es repartien ("en aquesta facultat no s'ha participat en el pla d'estudis", quan això és fals) i tristes el munt de pancartes contra la UAB, parlant de Franquisme i expedients, etc. Crec que no calia. Per estètica i per la visió que se'n don al nou alumnat.

Canvi de bloc (nom i contingut)

He canviat l'url http://joangiloliveras.blogspot.com per http://joangilcomajuntari.blogspot.com o provisionalment també tinc un altre servidor web .tk: http://politiques.tk, en relació amb els últims canvis fets als meus blocs per tal d'unificar dos espais centrals i dividir en dos blocs especials tota la informació, opiniosobre el Pla de Bolonya, el moviment estudiantil, la facultat, la Junta de facultat, la Assemblea d'estudiants, etc.

A Què passa a la facultat de Polítiques i Sociologia? "El meu bloc com a juntari i activista del moviment estudiantil català" informaré sobre la feina duta a terme com a juntari -representant d'estudiants-, seguint amb la transparència i les converses que mantinc a la facultat per donar a conèixer la activitat institucional de la Assemblea i aquest cop més centrat en la meva feina especial. A més, escriure sobre tot allò que passi a la facultat. És el bloc que tractaré tots els temes concrets de la facultat.

El bloc "Think that" com fins ara, se centrarà en l'anàlisi de la actualitat de la política educativa, sobretot, del Pla de Bolonya. Faré un resum de la setmana sobre allò que passi al món educatiu i a la UAB.