dijous, 16 de juliol del 2009

2 professors de la facultat parlen sobre el dèficit fiscal

El sociòleg Salvador Cardús comenta que l'acord 'té molt poc a veure amb els grans objectius que s'havia proposat la reforma de l'estatut'

Arcadi Oliveres: “Cataluña no pierde dinero en el trato con España”

El profesor de economía aplicada de la UAB y reconocido independentista Arcadi Oliveres, ha asegurado en una entrevista publicada este domingo en El Punt que en Cataluña “tenemos un gran déficit fiscal [respecto al conjunto de España], pero no tenemos déficit en general“.

Altres articles interessants:

dimecres, 15 de juliol del 2009

Coses interessants: usos lingüístics i nacionalisme català


En el marc d’un acte per reflexionar sobre futurs escenaris després de l’experiència estatutària, el sociòleg Salvador Cardús ha afirmat, a diferència de Ferran Mascarell, present també a l’acte, que “no hi ha camí per una Espanya plural i no hi serà mai”, i ha conclòs que davant aquesta “impossibilitat contrastada”, tan sols es pot aspirar a acomodar-se a l’’status quo’ actual o a assolir la independència.

Estudi sobre les llengües de l'estudiantat universitari

L'ETC et respon les preguntes concretes sobre el funcionament de la universitat (normatives) i els drets dels estudiants

Els companys de facultat habitualment (i m'agrada) em demanen qüestions sobre les normatives i els drets d'exàmens. A una companya els estudiants representants a la Junta de facultat d'EPA (i PEF també) varem recolzar la seva queixa feta formalment a Gestió Acadèmica. Tot i això, per estar-ne més segurs, l'ETC té un servei de consulta sobre aquests temes (això no vol dir que no continueu demanant-nos-ho als estudiants d'EPA, que molt agraïts us ajudarem).

Com funcionen les matrícules d'honor? Ho dic perquè m'he trobat en situacions que gent amb un 7,4 n'ha tingut i jo amb un 9,6, no.

Alex, Facultat de Ciències

En principi, amb un 7,4 el professor no podria qualificar amb matrícula d’honor, però amb un 9,6 sí que podria, tot i que no està obligat.

El RD 1125/2003, fixa el nombre i el criteri per a la concessió de matrícules d'honor. Concretament diu:
La Mención de "Matrícula de Honor" podrá ser otorgada a alumnos que hayan obtenido una calificación igual o superior a 9.00. Su número no podrá exceder del cinco por ciento de los alumnos matriculados en una materia en el correspondiente curso académico, salvo que el número de alumnos matriculados sea inferior a 20, en cuyo caso se podrá conceder una sola "Matrícula de Honor".

Juan Berasategui

Assessorament als estudiants

Em vaig matricular a sociologia sabent que apliquen el pla pilot de bolonya (3er curs títol propi i 4rt curs títol de llicenciatura) i al full de matrícula (del juliol de 2007) diu: Pla d'estudis: 601-Llicenciat en Sociologia Ara hi ha indicis de que ens volen adaptar al títol de Grau oficial. M'he llegit el real decret 1393/2007 (que regula el EEES) del BOE del 30/10/07 i diu a la disposició transitòria segona que si he començat els estudis abans de l'entrada en vigor del decret em seran d'aplicació les disposicions dels estudis que he ja havia iniciat. Em poden adaptar si jo no vull?

Alumne de primer, Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Pots estar molt tranquil. Efectivament, t’has matriculat en un pla d’estudis i tens dret a acabar la titulació en aquest mateix pla. És a dir, tens dret a esgotar les convocatòries conforme a aquest pla.

Encara s'ha de concretar de quina forma es garantirà el dret a rebre docència (ja que podrien conviure dos plans d'estudis en un mateix curs), és a dir; quan els estudiants de primer comencin amb plans d’estudis adaptats a l’EEES, els de segon continuaran amb els plans d’estudis antics. Però, què passa si un estudiant de segon suspèn una assignatura?

Encara no s'ha establert, depèn de la facultat. Potser es mantindrà la docència del pla antic (almenys durant un any), o potser que s’hagi de rebre docència amb els companys del pla nou.

Juan Berasategui

Assessorament als estudiants

Hola, haig de pagar un recarrec per crèdit si estudio dues llicenciatures alhora o només s'ha de pagar si ja tinc una llicenciatura o diplomatura acabada. Gràcies, Johnny.

johnny, Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

El DECRET 150/2008, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya, a l’article 7 s'estableix que “s'aplicarà un recàrrec del 40% (...) als i a les estudiants que tinguin un o més títols universitaris oficials per a iniciar un altre estudi que condueixi a l'obtenció d'un títol universitari oficial (...)”.

Per tant, només hauràs de pagar el recàrrec a partir del moment en que finalitzis una de les dues titulacions.
Juan Berasategui
Assessorament als estudiants