dilluns, 2 de novembre del 2009

Manifest d'EPA davant la FMUAB i altres temes

No sabíem si publicar-lo o no. Però no diem res que considerem esbiaixat o mentida. Ningú ens agrairà la sinceritat i la claredat de l'escrit; també és cert. Evidentment, com és un "bon" manifest, un "potent" manifest; no deixarà indiferent ningú. I pot servir com a excusa per alguns, per boicotejar la "nostra" FMUAB 2009.

EPA davant la cancel·lació de la FMUAB 2009

Breu resum del posicionament d’EPA envers la cancel·lació de la FMUAB 2009

L’organització estudiantil progressista Estudiants per una Política Activa (EPA), copsant la opinió majoritària rebuda per part dels estudiants de la nostra facultat i la decissió democràtica pressa en el seu si, hem estat denunciat en el nostre web la cancel·lació de la FMUAB 2009. Sobretot per les formes en que es va gestionar inicialment, i després de llegir-nos un document (PRIM) en que demostra que val la meitat del que s’exposava des de l’Equip de Govern de la UAB. Alhora, i davant el nostre veto a entrar en la Comissió organitzadora de la FMUAB per part de les organitzacions convocants (SEPC i CAF); hem decidit formar part d’una altra organització d’una altra Festa Major on s’intenti que tots els estudiants s’hi sentin representats i sigui més plural, amb totes les garanties d’higiene, salut i seguretat; condicions que varem posar per co-organitzar aquesta festa. Des de fa setmanes, membres d’EPA han assistit a reunions de col·lectius d’estudiants per tal d’organitzar-la.

Des d’EPA muntarem una paradeta i un plafó. Us hi esperem!

A partir d’aquesta postura hem volgut redactar un manifest per a tota la comunitat universitària on s’inclogués d’altres aspectes, potser, més rellevants pel futur de la Universitat Pública, i en especial de la UAB.

FMUAB no autoritzada per l'Equip de Govern de la UAB

Manifest d’Estudiants per a una Política Activa davant els últims esdeveniments a la UAB

Estudiants per a una Política Activa (EPA) va néixer de la voluntat d’estudiants –tant organitzats com independents- de crear una nova organització d’estudiants a la facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, profundament democràtica, catalanista i d’esquerres; i alhora, completament responsable i activa davant les possibilitats de participació institucional. Des d’EPA, entenem doncs que el diàleg, el respecte mutu i la cooperació entorn la llibertat d’elecció i acció ha d’ésser la base de la convivència social i política a la universitat.

Per aquest motiu mostrem:

  • La nostra sentida decepció pels continus intents per part d’alguns líders estudiantils -sota unes sigles concretes, en nom de tots els estudiants- de confrontar i de frenar l’activitat lliure de la resta d’organitzacions d’estudiants amb insults, mentides, difamacions, actituds prepotents i irrespectuoses o fins i tot, en una ocasió, amenaces.
  • Volem mostrar el nostre descontentament amb aquests fets que no ajuden a millorar les nostres relacions de cara al treball mutu en objectius comuns o a la simple discussió d’idees, projectes o propostes per millorar la Universitat, i especialment, pel que ens pertoca, la nostra facultat i les condicions d’estudi dels nous graduats.

Hem vist necessari fer aquestes consideracions en aquest manifest, davant l’actitud dels organitzadors de “la Festa Major Alternativa ampliada” (FMUAB.org). Recordar que fou el SEPC el que va convocar a tots els col·lectius d’estudiants a muntar una Festa Major autogestionada i oberta a tots els col·lectius, obviant el clamor majoritari de fer-ho a través d’una plataforma i vetant l’entrada a alguns col·lectius d’estudiants a les comissions. Nosaltres tenim algunes simpaties en alguns punts amb el SEPC. No obstant això, d’altres aspectes ideològics, entorn els valors i les estratègies; i especialment, sobre les formes de fer; ens distanciem molt. Per això:

  • Volem fer públic a tota la comunitat universitària, però especialment, als estudiants, el veto arbitrari i no argumentat a un dels nostres membres fundadors (Joan Gil) –i de rebut a EPA- en la comissió institucional de la Comissió organitzadora de la FMUAB de la UAB liderada pel SEPC. No ens val l’entrada a una altra comissió, que considerem menys important; perquè això pressuposaria que els organitzadors tenen dret a vetar persones i organitzacions d’estudiants per raons –suposem- de “competència” en el marc de la política estudiantil.
  • I menys entenem la consideració d’aquestes comissions pels mateixos convocants (SEPC, CAF) davant dels col·lectius d’estudiants com a “comissions obertes” quan després en un correu se’ns exposa que com a mínim una (la institucional) “vam decidir que era una comissió tancada”.

  • Davant les filtracions de les declaracions d’un dels membres del SEPC exposant que “havien vetat l’AJEC, la PEF i EPA en la Comissió organitzadora de la FMUAB” de la seva Festa Major. A més d’esmentar, la nostra organització com a “coses del Joan Gil”. Dir que valorem molt la feina d’en Joan, però és vergonyós menysprear la feina de la resta de membres d’EPA (més de 10 estudiants de la facultat), distorsionant la realitat de funcionament intern d’EPA basat en la confiança mútua i en les decisions preses de forma democràtica. No cal que es retracti, però esperem que se’ns tracti amb el respecte i dignitat que nosaltres tractem a la resta d’organitzacions d’estudiants de la UAB.

  • Davant això, manifestem, davant els esdeveniments exposats, la voluntat –amb les garanties d’higiene, seguretat i salut- d’organitzar una altra Festa Major organitzada pels col·lectius d’estudiants que s’han vist vetats, marginats o menystinguts per la Festa Major liderada pel SEPC i la CAF.

Aprofitem també des d’Estudiants per a una Política Activa per reflexionar en veu alta davant els últims fets ocorreguts a la Universitat Autònoma de Barcelona:

  • Reiterar i recordar bones pràctiques passades en aquesta facultat entre les tres organitzacions d’estudiants: Assemblea, PEF i EPA. Com per exemple, la coalició electoral entre EPA i la Plataforma d’Estudiants de la Facultat (PEF), o l’organització d’un referèndum per una moratòria d’un any als nous graus, amb l’Assemblea d’estudiants de la nostra facultat.
  • Que tot i el que hem exposat, continuem mantenint la nostra voluntat de diàleg i cooperació amb totes les organitzacions d’estudiants. Tot i això, havíem de fer palès aquests fets per tal d’argumentar les nostres accions posteriors.

Alhora, volem manifestar:

  • Que denunciem la cancel·lació de la FMUAB sense prèvia consulta a la comunitat universitària, sense pensar en les conseqüències derivades d’aquesta notícia, amb arguments poc sòlids (és fals que valgui quasi 300.000 euros); exposant que la principal raó és el dèficit de la UAB –denunciat pel moviment assembleari- i la nova imatge de la universitat de cara a la segona volta del concurs estatal CEI; sense esmentar altres despeses que si són preocupants (en publicitat, …).
  • Exposem també que la nostra opinió és que es replantegi la festa, i s’orienti més a l’autofinançament dels col·lectius donant-los més visibilitat, promovent més la cursa del matí, les activitats culturals o concerts que algunes actituds irrespectuoses sobretot amb el servei de neteja. També ens agradaria una FMUAB més sostenible.
  • El nostre rebuig amb el nou estil (de gestoria tecno-economicista) i la nova estratègia del nou Equip de Govern de la UAB dirigides a un campus “d’excel·lència” (CEI-UAB) pensat pel benefici exclusiu de les grans empreses –a canvi, d’alguns diners addicionals de l’estat per vendre la universitat a les empreses-; i no en el conjunt de la societat.
  • La decepció per la retallada pressupostària d’un 15 -20% de la UAB per raons de crisi econòmica (“donar exemple”) i de dèficit estructural (25 milions d’euros aprox.). Creiem que si volem ser europeus, el primer que podríem reivindicar –recordant-li alhora una de les seves promeses electorals- una millora substancial del finançament universitari públic. Com també, recordar-li que l’adaptació a l’EEES (Bolonya) es fa més difícil sense més recursos.
  • La nostra disconformitat amb la línea regressiva degut al procés de Bolonya a la UAB: precarietat laboral, aules massificades, etc.
  • El nostre suport a la lluita impulsada pel PAS i les assemblees contra els acomiadaments de l’ OCÉ.

Aprofitem també, des d’EPA, per assenyalar que estem oberts a qualsevol col·laboració amb d’altres col·lectius (d’estudiants, PDI o PAS), per millorar la UAB, i el que més ens pertoca, la nostra facultat. Animem als estudiants de primer i segon curs d’ambdues titulacions de la nostra facultat a participar de la vida associativa de la facultat i la universitat, especialment, en els nostres projectes (model de facultat, jornada de debat sociopolític, …) iniciats per la nostra organització estudiantil progressista de facultat.

Estudiants per a una Política Activa (EPA)

Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia UAB

23 d’octubre del 2009