dimecres, 16 de setembre del 2009

Canvis en el Reglament del Consell d'Estudiants de la facultat

Aquest any d'acord amb el nou Estatuto del Estudiante, el gran canvi que comportarà per les nostres facultats, és que caldrà adaptar el Consell d'Estudiants (òrgan actiu o innactiu i no funcional segons la facultat) a la figura del nou Consell d'Estudiants que dibuixa aquest nou Estatut de l'estudiant fet pel Ministeri. Per això, els membres d'EPA estem treballant en recopilar informació sobre el nou Estatut d'Estudiants ja que haurà de ser la base en la qual modificar el reglament del Consell d'Estudiants. La meva postura personal per no enganxar els dits a les noves generacions és que es doni la llibertat més gran possible a la creació d'associacions i organitzacions d'estudiants, així com consells de delegats, assemblees d'estudiants, grups de discussió, etc. Per damunt de tot l'autonomia i la llibertat de cada organització d'estudiants; i la possibilitat de crear-ne de noves perquè els nous estudiants tinguin l'oportunitat de crear els seus propis espais de decisió, debat, d'activitats, etc. Per exemple, seria molt negatiu que l'assemblea fos per reglament l'òrgan de decisió i representació d'estudiants perquè un sector el podria controlar i se'n podria apropiar tot i l'entrada de nous estudiants. Tot i que el nou Estatuto fet pel PSOE anti-assemblees no va encaminat cap aquí, evidentment. També seria negatiu que els legítims representants d'estudiants (membres de la PEF i EPA en aquesta facultat) tinguéssim algun poder sobre el Consell d'estudiants en depriment d'altres associacions (Assemblea, UNANIMUN, REPOSOC, etc.). Pel bé dels estudiants, cal demanar transparència fiscal i alguna mena de reglament (com funcionen internament, un fulletó) per democràcia interna; però res més. En resum, llibertat per crear associacions i fer el que es pugui d'acord amb la legalitat vigent. I si te la vols saltar, cosa teva.

- El borrador
- La reunió-debat amb algunes organitzacions de representants d'estudiants
- L'anàlisi provisional d'Especial Bolonya
Fragments de l'anàlisi: "Les assemblees intercampus o les reunions a espais oberts no existeixen. I a més a més, aquest dret a la reunió queda sotmés al respecte dels requisits que hagi establert “el Consell d’Estudiants u òrgan de màxima representació estudiantil” (art. 33). (...) 3. Las manifestaciones o concentraciones de cualquier naturaleza que se realicen en los campus de las universidades deberán cumplir las condiciones determinadas por el Ordenamiento jurídico, mediando en todo caso el permiso correspondiente. (...) I com es protegeix i garanteix l’exercici d’aquests drets i deures tan detallats i retallats? Mitjantçant l’apel·lació als mateixos responsables de la possibilitat de la seva vulneració: la institució. Ni tan sols esmenta les figures com el Síndic de Greuges. (...) I en aquest cas, els principis del projecte d’estatut són un atac a la metodologia assembleària, res més que una aposta política per l’organització estudiantil a la universitat."
Fragment: "L’únic aspecte sobre el que paga la pensa aturar-se és el Consell d’Estudiants. Com ja he comentat Problemes amb el futur Consell d’Estudiants no em semblava que aquest consell, com el determina la LOMLOU, sigui adequat. Ara, al veure com estarà format, em reafirmo en que és enemic de la distribució de poders entre las comunitats autònomes i l’Administració General de l’Estat. I vist des de Catalunya potser condicioni la presència de les associacions estrictament catalanes en benefici de les que tenen més implantació en altres àrees de l’Estat.
Tampoc no m’agrada la representació d’un estudiant de primer i segon cicle i un altre de tercer cicle per universitat. Crec que la fórmula hauria de ser per representació ponderada de les comunitats autònomes."

dimarts, 15 de setembre del 2009

Inici de curs

El dia 22 comença el curs pels estudiants de 1r curs de grau. El dia 21 es fará la presentació oficial de la facultat. I el dia 28 començaran la resta d'estudiants de la facultat.

Articles interessants publicats per professors: Cardús qualifica la consulta d'Arenys de punta de llança d'un procés ja anterior al debat estatutari, Ser profesor · ELPAÍS.com i Educación · ELPAÍS.com