El Parlament Europeu votarà demà les “esmenes torpede”
Com informa el lloc web BandaAncha.eu, demà tindrà lloc la polèmica votació al Parlament Europeu del “Paquet Telecom”, que inclou les “esmenes torpede” (he parlat anteriorment sobre el tema aquí, aquí i aquí). La votació de demà es podrà seguir en directe a través del web del Parlament, a partir de les 11:30 del matí. Els informes importants són el Trautmann (primer en ser votat) i l’Harbour (quart). Les esmenes torpede són: H1 (esmena 193), H2 (esmena 112), H3 (esmena 76), K1 (esmena 134) i K2 (esmena que podria haver estat eliminada). Si passen el tràmit parlamentari el text ha de ser ratificat pel Consell de la Unió, que es reunirà a mitjans de novembre.
La nova normativa no tallarà la connexió a Internet per intercanviar arxius amb drets d’autor sinó que enviarà “advertiments”. Comença l’era de la cibervigilància
El paquet legislatiu que reordenarà el mercat de les comunicacions electròniques que el Parlament Europeu ha d’aprovar demà ha aixecat enormes crítiques entre els usuaris d’Internet. El centre de la polèmica està en el “Paquet Telecom” que permetrà a les operadores d’Internet enviar advertiments als usuaris quan aquests estiguin incorrent en una possible violació dels drets d’autor. Comença l’era de la cibervigilància. Cap usuari podrà estar tranquil perquè qualsevol activitat que pugui ser sospitosa de violar els drets d’autor comportarà la recepció d’avisos per part dels operadors per instar a deixar de realitzar dites activitats. Però com podran saber les operadores d’Internet quines activitats estem duent a terme des del nostre ordinador? Perquè més enllà de l’ampla de banda que consumeixen els programes d’intercanvi d’arxiu (P2P), altres activitats lícites com l’intercanvi de documents, fotografies personals, treballs…. també requereixen el consum d’ampla de banda. Aleshores com diferenciar entre una activitat “il·lícita” i una “lícita”.
A França Sarzozy implantà abans de l’estiu el sistema dels “tres avisos”, consistent a enviar als usuaris que utilitzen programes P2P successius advertiments fins que, al tercer, les operadores desconnecten d’Internet a l’usuari que ha estat avisat. Els eurodiputats asseguren que la nova normativa europea no anirà tan lluny i es limitarà a l’enviament d’advertències, sense més conseqüències. “En cap cas es contempla cap mesura d’aquesta naturalesa i mai ha estat la intenció d’aquesta proposta”, descarta rotundament Malcom Harbour, autor de les esmenes torpede. (veure entrevista).
Els eurodiputats asseguren que els avisos que s’enviaran als usuaris es realitzaran des d’un servei públic d’informació, amb el que també s’enviaran altre tipus d’informació que no han especificat. “Es tracta d’advertiments generals de servei públic, com les que ja donen la ràdio i la televisió, que volem estendre a Internet”, explica Harbour.
A l’Estat espanyol recentment hi han hagut diverses notícies al voltant del P2P. Per una banda l’Audiència de Madrid ha dictaminat que les webs que ofereixen enllaços a xarxes P2P no són delicte. Ahir la periodista Mercè Molist penjava al seu blog l’entrevista que va fer a la diputada Lourdes Muñoz (PSC-PSOE), portaveu del seu partit a la Comissió de la Societat de la Informació. La diputada afirmava amb tota rotunditat estar a favor de l’intercanvi d’arxius i a més assegurava que el govern espanyol no pensa implantar mesures restrictives en la línia d’altres països europeus.
El Parlament Europeu votarà dimecres les “esmenes torpede”…
El paquet legislatiu que reordenarà el mercat de les comunicacions electròniques que el Parlament Europeu ha d’aprovar demà ha aixecat enormes crítiques entre els usuaris d’Internet. El centre de la polèmica està en el “Paquet Telecom” qu…