diumenge, 11 de maig del 2008

Un comentari llarg sobre un post d'Oriol Puig (JSC)

Aquest és el post d'Oriol Puig:



Actituds totalitàries a la UAB

El passat dia 4 de març, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Lluís Ferrer, va demanar als Mossos d’Esquadra que entressin al campus universitari per tal de reprimir una manifestació d’estudiants. Els fets es van produir al vespre, quan dits estudiants portaven set hores tancats a la Facultat de Filosofia i Lletres per protestar contra l’anomenat Pla Bolonya. Els Mossos, a més de desallotjar l’edifici en plena batalla campal, van dificultar que els periodistes presents informessin lliurement: els van demanar el DNI i van apagar els llums de l’edifici perquè no puguessin enregistrar el desallotjament.

Aquesta és una part de la veritat, però no pas tota. Em consta que aquell mateix dia 4, pel matí, un grup d’encaputxats va recórrer les aules de la Facultat de Filosofia i Lletres i va avortar-hi les classes, amb intimidació i amenaces. És evident que si l’actuació del rector pot ser titllada de “repressora” o “opressora”, la d’una part dels estudiants, també. I aquests estudiants amenaçadors, amb la cara coberta per un passamuntanyes, a més de totalitaris, són uns covards amb majúscules.

Rector, fascista tu padre”, acusen algunes pintades pel campus. “Rector, muérete”, desitgen unes altres (foto superior). Més enllà del meu posicionament sobre el Pla Bolonya, tinc una ferma convicció: el sindicalisme estudiantil patirà una crisi de credibilitat mentre carregui a l’esquena aquesta llosa radical, impositiva i violenta. I els mitjans de comunicació han d’assumir una part de responsabilitat en el problema, perquè si aquesta kale borroka és l’única forma de donar visibilitat mediàtica a les reivindicacions dels estudiants, aquells qui la practiquen tenen un valuós pretext. ------------------------------------------------------------------------------

Volia contestar-li via bloc però he considerat que si havia de ser molt llarg ja de pas el posava aquí. Primer de tot no voldria crear una controvèrsia aquí o un diàleg destructiu entre blocaires bagencs. He de reconèixer que el teu bloc està molt bé i és molt interessant. Solament volia fer una reflexió a títol personal sobre el tema; i sobre el comentari que has posat al teu bloc sobre el tema del Procés de Bolonya i l'actuació dels Mossos d'Esquadra el 4 de març per a tothom qui llegeixi el meu bloc, que és poca gent, però realment tampoc és qüestió del personal que me'l llegeix ja que molts cops no el recomano per pesat. Però aquest cop si que els diré a tothom qui pugui que s'ho llegeixi. Estic fart de mentides i hipocresia, i no ho dic pas per tu Oriol Puig; sinó en general. I no et creguessis que és una crítica a JSC, o a AJEC ja que el seu coordinador és un molt bon paio. Només volia acabar amb tants escrits de FNEC, AJEC, JNC, JSC, individuals, etc.; en contra del poc moviment estudiantil actiu; del qual jo en formo part.

Crec convenient abans de tot dir que sóc de l'Assemblea de Polítiques i Sociologia de la UAB, estic adherit al sindicat AEP i formo part de totes aquelles plataformes estudiantils que crec convenient: Comitè de Vaga 6 de març (tot i que vaig ser, vaig estar poc actiu), etc.

El meu discurs sempre ha sigut molt personal, i sempre parlo clar, de cara i sense mentides.

Tampoc tinc la raó absoluta, per això sempre faig més preguntes que donar respostes. Crec que la Filosofia del Batxillerat em va influenciar.

Bé i tot això que et dic per arribar a on. A c0mentar-te una mica el teu post.

La primera part del text és correcte, és talment com va passar, com m'han explicat els meus companys, com els periodistes presents expliquen, com els metges han explicat i com es veu en les imatges de "Sabadell al dia".

Llavors parles d'uns encaputxats, però tampoc n'estàs segur. Parles d'una pintada que diu "Rector feixista" i la critiques, però del que no parles és que el vice-rector va ser el que va anomenar "feixistes, radicals i violents" a les 150 persones que hi havia aquell dia. La veritat, jo no estic d'acord ni amb aquestes pintades ni amb la de "El rector la té petita". Em semblen infantils, inútils i irrespectuoses. Tot i que el menys respectuós amb els estudiants i la comunitat educativa és el Rectorat que reprimeix amb actuacions dels policies per exemple, les persones que estaven a fora de forma pacífica i donant ressò a un Pla "irrespectuós" perquè s'està gestant a esquena de tota la comunitat educativa, etc. etc. Però bé, d'això tampoc en parles, sembles més interessat en criticar "quatre pintaires" que de parlar d'allò realment important: Bolonya. És l'actitud positiva, constructiva, discursiva, plural, intel·ligent i útil pels estudiants/es que tu proposes? Home, està bé deixar clar, com faig jo, i el meu sindicat, que les pintades no són realment res útil sinó quelcom que costa diners a la universitat i que per tant és perjudicial. Però que només parlis d'això, que vols que et digui. A part poses al meu sindicat al sac, generalitzant, i posant-nos a tots dins de les actuacions de personal no identificat per la universitat, que no devien ser ni estudiants/es. Jo aquests els critico, com fa el meu sindicat. No som pas violents nosaltres, ni volem quedar com uns pallassos. Ens passem hores i hores debatent sobre els plans d'estudi, sobre la LOU, la LUC. Alguna vegada he suspes per això, i m'han dit des del sindicat que primer són els estudis. I tu em dius això? Tu només aportes això? Posés l'exemple de quatre inútils que sempre venen a rebentar manifestacions, com quan varem celebrar la Champions? El que no necessitem tampoc són gent inactiva com les AJEC o les FNEC, volem que "s'activin", els conec i són prou vàlids, com gent de la SEPC, i volem unió, però amb uns objectius i sense dependre de ningú. Per alguna cosa el meu sindicat "ve a ser" una escissió de les AJEC, perquè aquestes, abans més útils, es van convertir en una eina socialista per objectius del PSC-PSOE al no criticar la Guerra del Golf. Tot i que no fos estudiantil, era un tema molt important.

Ho sento, m'he sentit com "i això és només el que ha pogut dir de tota la setmana de reivindicacions a favor del treball digne a la universitat, de preus públics, etc.". Increïble.

15 comentaris:

*Butterfly* ha dit...

ostres noi kin anàlisi XD tu tmb serviries x periodista xl k veig jajajaja. Jo no sé bnb kè va passar akell dia però sí sé k les versions son force diferents i les culpes recauen o bé als estudiants o bé al rectorat en funcio d ki parla de la noticia. és quelcom k passa sovint axo però el k sí és cert és k si van entrar els mossos va ser x algun motiu i és pk hi ha una disconformitat amb el pla d'estudis de la LOU-LOC que cal solucionar d'alguna forma.

Sobre el CLAM...si hagués sabut k el teu tiet era el director...jajajaja. vam na a entrevistar el portaveu i ns van tractar mlt b.

Anònim ha dit...

AEP es una farsa, en Saura remena i desfà dintre la seva "secció" estudiantil.

Recordeu que AEP és sinònim a ICV.
I Saura a mossos d'esquadra, evidentment, com es pot ser tan subnormal i imbecil per ser conseller d'interior!!!

No se com tens l'orgull de dir que ets de AEP, un sindicat totalment desprestigiat, primer per refusar actuar de forma clara i concisa contra el FSUP (a finals de març) i per fer les manifestacions penoses ultimes convocades per la PMDUP (on l'estalinisme de l'AEP, purga a assemblees facultats i altres organitzacions d'estudiants).

Sou vosaltres des d'AEP qui va trucar els mossos als fets de la UAB, perquè no hem crec que un sindicat tan groc i pro governamental estigues a favor de fer una tancada dintre la facultat, mentiders fora AEP de les universitats!

FORA POLÍTICS DE LA UNIVERSITAT!!
FORA ELS SINDICATS GROCS!!!

estudiant UB

Joan G. ha dit...

AEP no és ICV.

Hi ha de tot; és dels sindicats més plurals i ho confirma la meva presència: la d'un independentista que no li agrada gens l'anti-ecologisme dut a terme per part de la Mayol aquests anys a l'ajuntament de Barcelona amb la destrucció del Parc de Collserola.

Podríem dir que SEPC és la CUP i tampoc seria això, seria faltar la veritat, seria generalitzar. El que està clar és que el meu sindicat és el més plural, sensat, amb experiència, amb companys/es molt vàlids/es, actiu i antic en contra del Procés de Bolonya.

La SEPC no va a les assembles on no controla el personal independent. En canvi el meu sindicat fa poc va crear la Assemblea de Veterinària a la UAB on tothom hi pot entrar sense que et vingui algun "sepecero" imbècil amenaçant-te perquè portes un pint de la República espanyola. Ideològicament jo també penso igual que vosaltres, sóc independentista, però no sóc pas un violent, egocèntric, insensat, cregut o sectari. O almneys no ho intento ser, per això vaig anar a parar al sindicat més plural de Catalunya del moviment estudiantil català. I no pas al SEPC, que després de la deriva d'Alternativa Estel, ha fet que molta gent sensata i no tan dogmàtica com CEPC s'hagin cansat de tots i totes les de SEPC.

Joan G. ha dit...

El meu sindicat a tret comunicats en contra del tripartit, al igual que la SEPC; no entenc doncs la teva predisposició a alienar-nos amb ICV. En tot cas tenim gent d'EUIA, alguns del sector més anti-pacte amb IpC.
Et creus que els companys del meu sindicat que eren dintre i fora el dia 4 de març s'alegren de que els Mossos els hi fotessin un blau, de debò, reflexiona el que dius. Reflexiona el teu dogmatisme i la teva submissió a tot allò que diu la SEPC, jo no faig pas cas de tot el que diu el meu sindicat, sóc una persona única i diferent, no segueixo un dogma; per això m'agrada el meu sindicat, perquè suma i no resta.

Joan G. ha dit...

Em dec imaginar els debats de la SEPC. Tothom seguint els quatre o cinc que tenen la veu cantant i ja està. I el debat? Doncs al meu sindicat tenim debats llargíssims, amb amplia discussió i punts de vista, perquè això millora el sindicat. Perquè ens instrueix. Perquè creiem en la defensa dels arguments i postulats anti-Bolonya.

Joan G. ha dit...

Algun cop heu sentit algun company que digui "vosaltres sou de les CUP>". No. Pregunta't perquè. Doncs perquè no generalitzem, perquè no sabem qui està alienat amb les CUP, qui hi és membre, etc. Nosaltres si no tenim proves de cap relació directa o indirecte callem. Creiem que sou independents. Però en canvi, vosaltres si que ho feu, degut a la deriva del SEPC a només voler tenir ella la raó, alieneu a qualsevol en unes sigles i us quedeu tant contents com si tinguéssiu alguna prova. Tota la crítica d'Oriol Puig és certa si és en referència a alguns i algunes del SEPC que son uns brètols, i que jo i la meva gent els tenim que aguantar. La diferència són les formes i aquestes són importants.

Oriol Puig ha dit...

Estic d'acord amb tu, i no veig cap punt de discrepància entre els nostres discursos. T'ho explicaré.

Entenc que t'ha molestat que no sigui més concret i/o extens en dos punts:

1) La meva condemna de l'actitud del rectorat.

2) El paper positiu i necessari d'una bona part del sindicalisme estudiantil.

Vaig voler ser molt breu i molt concís, i és cert que vaig discriminar part dels fets per centrar-me en allò que em semblava bàsic explicar. No volia fer-me pesat ni saturar ningú que no sabés de què anava el tema. Però si no he estat prou clar, matisaré tot el que calgui.

Evidentment, les paraules del vicerector són vergonyoses, i l'actitud i les accions del rectorat són lamentables, es miri per on es miri. Un atemptat contra els drets fonamentals dels estudiants.

La intenció del meu text era defensar la llibertat de manifestació, que havia estat violentada tant pel rectorat, com per "una part" dels estudiants. I ho volia fer per un motiu: mentre l'actitud del rectorat ha estat suficientment denunciada, la d'aquests estudiants no ha obtingut resposta. I quan parlo d'encaputxats, estic molt segur del que dic. Bàsicament, perquè vaig cobrir, com a periodista, TOT el que va passar el dia 4 de març a la UAB, des de primera hora del matí fins a última hora de la nit. Puc eliminar això de "em consta" i afirmar-ho taxativament: un grup d'encaputxats va recórrer les aules de la Facultat de Filosofia i Lletres i va avortar-hi les classes, amb intimidació i amenaces.

Entenc que la llibertat de manifestació consisteix en poder manifestar-se... o en no haver de fer-ho si un no vol.

Per altra banda, si les meves paraules s'han entès com una generalització que ficava tots els manifestants dins del mateix sac, aclareixo que aquesta no era la meva intenció. Valoro positivament la tasca d'una bona part del sindicalisme estudiantil de la UAB, i no tinc res contra el teu sindicat. La vostra feina no només és respectable: és necessària.

I a tots aquests 'kaleborrocas' ja els podeu estar agraïts pel flac favor que us fan…

Per últim, agraeixo les crítiques constructives i respectuoses, amb nom i cognom. No t'havia llegit mai, però no dubtis que, a partir d'ara, et seguiré amb atenció.

La meva opinió sobre el Pla Bolonya la deixo per un altre dia. Perquè hi estic en contra en un 90%, i a favor en un 10%, i voldria explicar-me abastament abans que ningú se'm tiri a la jugular.

Salut!

Joan G. ha dit...

Merci pel teu comentari. XD

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

Salutacions Joan:

Primer de tot dir que les assemblees de facultat, em semblen la millor arma dels estudianxs tal com van les coses.

Sobre el tema de l'AEP, t'explicaré com van les coses a la facultat on fa 5 anys que estudio, la UB del Raval.

AEP, actualment esta en procés d'abandonament, m'explico: les ultimes assemblees no ha assistit per motius personals i per la falta d'interès del seus propis membres.

Això es un fet que es pot demostrar, SEPC-UB Raval ara mateix es un sindicat fort, amb més de 35 membres actius participant en els seus debats, cicles i jornades que organitzen.

Els Estudiants Llibertaris, són la 2a agrupació amb més força, alguns col·laboren amb la CNT, però la majoria són "àcrates purs". També organitzen dinars vegans (cada setmana!, cosa que es mereix una felicitació i dir que efectivament l'autogestió es rendible!!) i xerrades quinzenals sobre assumptes directament relacionats amb la seva ideologia.

I el tercer en discòrdia es l'AEP, que quasi passa de forma silenciosa, (excepte per les eleccions al Consell, cosa que va fer aixecar rumors de subvencions de sota mà...). Fa mesos que estan en via morta, sense participar en les ultimes assemblees de facultat, cosa que aixeca sospites i critiques cada cop més efervescents.

Per ultim recordar que l'assemblea del Raval, on s'havien arribat a reunir 180 persones en una aula magna que el propi degà, en aquest cas la degana Rincón, ens havia deixat per evitar una "conglomeració" a l'entrada o es va fer una vaga d'una setmana durant la setmana del 6 de març, es ara mateix l'assemblea que va trencar amb la PMDUP, per la seva dogmàtica visió de no actuar de forma més contundent.

El comentari anònim "estudiant UB" (que tant podria ser de la CUP com d'un estudiant llibertari...)té certa part de raó, les ultimes manifestacions (Pl.Universitat) de novembre i maig del 2007 van ser bastant lamentables (semblaven més el carnaval), precisament perquè AEP es va negar a canviar el recorregut i a fer una acció més directa des de la PMDUP.

Entenc els companys de SEPC, perquè van SER ELS ÚNICS QUE VAN IMPEDIR L'ENTRADA DELS RECTORS en el consell de l'EUA (dels dies 26-29 de març), amb un acte solidari com va ser penjar-se del sostre, per posar-te un exemple.


Malgratot m'alegro de l'activitat assemblearia de la UAB!

Enhorabona!
i fora Bolonya!

JORDI BONVEHI CASTAÑÉ

Joan G. ha dit...

Allò dels rectors em va semblar innaceptable. Se'n diu limitar la llibertat d'expressió. Tu critica, però no boicotegis. Tot el que dius és fals, és la SEPC qui li importa un "rabe" les Assembles, a la UAB hem perdut per culpa d'ells, jo encara he aconseguit 100 vots, sinó gran patacada per culpa de SEPC. Alguns són uns radicals, i la gent no vota radicals. Radicals en el mal sentit de la paraula, no el positiu.

Joan G. ha dit...

No van fer campanya, la van voler boicotejar el dia de les eleccions. Sort d'una de la SEPC que ha tret 150 vots, entre ella i jo encara tindrem 7 dels 15 representants d'estudiants.

Joan G. ha dit...

Plena batalla campal? Si estaven allà pacíficament, van ser els Mossos els que van agredir.

Joan G. ha dit...

Plena batalla campal? Si estaven allà pacíficament, van ser els Mossos els que van agredir.

Joan G. ha dit...

Plena batalla campal? Si estaven allà pacíficament, van ser els Mossos els que van agredir, els estudiants no van fer res, no tenien ni pedres ni res per defensar-se, els van encerclar. Això també és fals de l'article del Joan Puig.

Jordi Bonvehí i Castanyer ha dit...

Informació d'última hora.

Durant el referèndum que es va celebrar a la facultat de la UB del Raval, per cert, amb exit de participació (superant ampliament el la UdL), cap membre d'AEP no va moure ni un pèl perquè el referèndum tirés endavant, ni participa en assemblees, ni en encartellades, ni en passa classes, ni en repartir octavetes, simplement fan propaganda del SEU sindicat... i ho dic clar!



Aixi els hi anirà en el futur, pobra AEP... al Raval poden plegar si no s'espavilen!

I dius "radicals" al SEPC? tu ets estudiant? es lamentable la situació... de que tens por... tal com van les coses es l'únic que podeu fem.

Clar que AEP es igual a ICV i per la mateixa regla de tres es igual a Saura i els seu mossos. Ara entenc perquè utilitzes la paraula "Radical"... es un argot molt politicament saurístic...

Intenteu recaptar vots amb la tècnica de no violència i del pal "no som radicals" però el que aconseguiu es fer el ridícul a les urnes!

Ho sento, peró aquesta es la meva opinió.

Vine el Raval i pregunta per AEP, ningú et dirà on són, senzillament per una raó, ningu els hi veu pél.

JORDI