diumenge, 6 d’abril del 2008

Dos formes de fer debats sobre Bolonya

Els Matins de tv3; http://youtube.com/watch?v=03sBeQJ7Clc



La nota de premsa de CCOO:

CCOO de Catalunya i la nostra representació sindical a TV3 hem defensat sempre la pluralitat d’opinions i la llibertat d’expressió dels periodistes. Es pot mantenir una opinió favorable o no sobre tema diversos, sigui la vaga d’estudiants, la dels mestres o qualsevol altre tema. El que no és sostenible ni acceptable, especialment en una televisió pública, és que hi hagi qui faci entrevistes des de l’apriorisme de considerar com a culpables o irresponsables als entrevistats, especialment si representen a entitats representatives de moviments socials o reivindicatius diversos. És inacceptable que s’arribi a coartar, fins i tot, sense gairebé donar possibilitats de rèplica als entrevistats, i amb advertències des d’una suposada autoritat moral, per sobre de tothom, que s’adjudica la persona entrevistadora que es permet aprovar o desqualificar les posicions dels entrevistats. Tot això adornat, quan convé, amb desqualificacions personals o col·lectives amb to en ocasions paternalista o prepotent.

CCOO denunciem que en determinades produccions privades associades de TV3, s’utilitzi un estil que s’allunya de les tasques de l’informador per acostar-se a les maneres mes pròpies de “telepredicadors” impartint, des d’una suposada autoritat moral neutral, benediccions o condemnes sobre els agents de la realitat social.

Davant la reiteració d’aquestes actuacions, CCOO hem decidit posar aquesta situació en coneixement del Comitè Professional de TV3 i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, alhora que reiterarem les nostres queixes davant la pròpia direcció de TV3.

I el comunicat de CGT:

El programa “Els Matins de TV3″ , conduït per en Josep Cuní, va menysprear als representants del moviment universitari d’oposició als plans educatius coneguts com el “Pla Bolònia”. El presentador es va mofar de les opinions de les convidades, per confrontar-le a la seva , favorable al Pla Bolònia.

Considerem que una televisió pública no ha de fer demagògia social per tenir audiència, sinó per la qualitat professional dels seus programes.

És lamentable que aquest comportament es produeixi en un mitjà públic; ja que el nostre futur passa per un servei a la ciutadania i no imitar els comportaments capritxosos de les estrelles mediàtiques dels mitjans de comunicació privats i de dretes.

En cap cas:

* Es pot desqualificar a un col·lectiu social per les seves opinions i reivindicacions.
* L’ Informador no ha de fer propaganda de les seves opinions, ni ha de ser jutge entre les parts.
* La desqualificació i insults de la senyora Rahola cap a les convidades, no són propis d’un programa seriós que vol exhibir l’objectivitat com bandera.
* S’ha de fer referències a tercers no presents en el debat (sindicalistes, membres del PC) per qüestionar la formació, capacitat i legitimitat per mobilitzar-se de tot el sector universitari.

Davant d’aquest fets, la CGT de la CCMA demana a la Direcció de TVC que es disculpi davant dels universitaris per l’ofensa que han rebut; així com la intervenció del CAC per tal de determinar si aquest comportament del conductor del programa i la col·laboradora s’ajusta al codi deontològic que ha de tenir un mitjà de comunicació públic.

La nit al dia; http://video.google.com/videoplay?docid=247893564706082884&hl=en