divendres, 14 de març del 2008

Competència o cooperació

No vull fer demagògia, però normalment la cooperació s'ha vinculat més al Socialisme i la competència al Capitalisme. Evidentment amb connotacions molt diferents per a cada rol econòmic, social, etc.

La competència no és que sigui pas dolenta, com gairebé tot pot ser positiva o negativa, i més en aquest capitalisme "social". No obstant, crea desconfiança a llarg termini, i "mal rotllo", la qual cosa acaba amb l'objectiu final de gairebé tota actuació humana: la felicitat d'aquells qui actuen (i potser de la resta també).

La cooperació pot ser un desastre però crea rols de simpatia, bon rotllo, confiança, etc. No obstant pot arribar a ser perillosa en el sentit que tot i que tothom vol arribar a un mateix objectiu i per tant, els beneficis són per a tots els membres que executen aquella acció a vegades no tots els membres són necessaris i indispensables i per tant, i més en societats que han viscut el capitalisme més salvatge (amb una gran competència) - i això no significa que és l'únic sistema econòmic que ho provoqui - alguns membres "passen" d'esforçar-se. I això per algú d'esquerres és fatal perquè trenca amb la utopia, i més per algú que defensa "la cultura de l'esforç útil i de cooperació".

Les cooperatives són això, les empreses d'autogestió també, etc.; i no vol dir que hagin de ser menys productives. La lògica humana és la que no ho fa funcionar, però una cosa positiva que té la humanitat és que evoluciona i per tant pot canviar a millor.

Cooperació vs. competència. Tot i això, els treballadors/es de cooperatives tenen bon rotllo però llavors arriba la competència al arribar al Mercat (l'amo i senyor del nostre nivell de vida). Allà tothom intenta guanyar el màxim possible. Sigui per benefici propi o pel de la comunitat de treballadors/es de la cooperativa.