divendres, 14 de març del 2008

Positiu o negatiu?

Com molts camins, el de la política és un camí curt o llarg segons els objectius a assolir, i per tant, que té moltes vies per les quals un pot desviar-se. Com diu la dita popular "Poderós és el Diner" i "el Poder corromp", i no és pas una qüestió de generalitzar i simplificar o fer un anàlisi complex de la situació. És un rol que agafa tota persona al seu lloc laboral, a la feina, entre projecte i projecte, entre atendre a un client o a un altre, entre construir una part d'un objecte i un altre. No és que sigui pas legal, o considerat com quelcom normal, però no obstant si que en certs aspectes de la vida com en Internet, la pirateria (sigui perquè es considera que el cànon digital és una injustícia, etc. etc.; que no ho nego pas) no és pas considerat un delicte tot i que estigui penat judicialment. "Ho fa tothom", i com ho fa tothom "no deu ser pas dolent". Doncs, en política el mateix i amb números més grans de diners i per tant, més fàcil de robar un "tros" sense que ningú noti res (tot i la transparència en els contes i el tema fiscal de l'Estat). Hi ha autònoms que tampoc declaren Hisenda i no passa res per bastants persones, ans al contrari, el dia a dia ho a "normalitzat" (com ja veieu el tema de la "normalització", el fet de "banalitzar" i d'"interioritzar" quelcom com a positiu m'interessa força, sobretot la desigualtat entre diferents accions considerades de diferent forma).

És una societat crítica amb la política que tot i això, no fa res per canviar-la. És una societat hipòcrita on també hi ha corruptes i delinqüents de tota mena (evidentment els graus entre un i altre poden variar la opinió envers aquests per raons totalment sensates). Una societat que no li agrada la hipocresia però que no trenca amb aquest rol perquè no pot o perquè no va unida. El nacionalisme (que per mi - persona no dogmàtica - no té perquè acabar amb la visió marxista de classes socials) ens podria unir a tots en un projecte comú? Ens podria il·lusionar? Com podem acabar amb paràsits corruptes en la política si el Poder econòmic mana per sobre del polític?

I una altra cosa també amb la disjuntiva positiu-negatiu. Quina és la via, la ideologia, el conjunt d'idees i valors per arribar a un món més just?

Abans de tot pregunteu-vos si realment hi creieu en un món just i que considereu per "justícia"; i després sigueu sincers amb vosaltres mateixos: si fóssiu rics o formessíu part de la monarquia pensaríeu el mateix? Que falla doncs?