dimarts, 28 d’abril del 2009

La campanya electoral entre Assemblea i PEF (i) EPA

Faré un breu repàs pel que ha estat aquesta campanya electoral en la qual tots els membres de la llista de la PEF (i) la EPA juntament amb els que els hi donavem suport: amics i amigues, companys de classe i estudiants i professors de la facultat. Un grup nodrit d'estudiants actius de la coalició ens hem dedicat durament aquesta darrera setmana a:
  • crear el bloc de la coalició electoral, fer els cartells, acabar el Programa Electoral conjunt, reunions dels membres actius de la EPA, reunions amb la PEF, etc.
  • preparar el debat amb la Assemblea del dimecres així com fer-ne propaganda.
  • fer passa classes demanant la participació en les eleccions -si no volien fer abstenció activa- i d'entrada presentar-los una mica que érem com a coalició; i demanar-lis el vot i la participació en els nostres òrgans de decisió radicalment democràtics i de base. En una d'aquelles classes una companya fundadora de la Assemblea es va dirigir a mi per preguntar-me com ens organitzàvem i perquè havíem "acabat" amb la assemblea com a òrgan de la facultat. Li vaig contestar que nosaltres no substituïem ningú i que es llegís un llibre d'un marxista sobre "problemes de l'assemblearisme" perquè el model assembleari està bé (li vaig donar exemples) però a la facultat li vaig dir que no era representatiu dels estudiants de la facultat.
  • recordar que la campanya havia de ser neta i tots ens votaríem a tota la llista de la coalició (contra el joc brut que jo ja havia viscut en una ocasió en una altre llista).
  • recordar el dia de les eleccions -jo parlant amb estudiants que no coneixia de res- perquè simplement anéssin a votar el que fos.
  • durant la campanya en els debats de dimecres es va parlar sobre el Pla de Bolonya i la EPA i la PEF van mostrar les seves petites diferències. No obstant això, la unió i la consonància així com el respecte per l'altre candidatura van ser sempre presents entre nosaltres.
Després d'aquest breu resum en que ha passat de tot -però no vull fer-me pessat-, en el qual el degà s'ha entregat a que els estudiants participéssin, a que hi hagués bon ambient, etc. I la Assemblea ha mantingut un to cordial amb la nostra llista. Us vull explicar una mica com van ser els dos debats del dimecres de les dues candidatures. Abans de tot però, felicitar la Júlia Miralles, el Joan Alginet i el Guillem Carbó per com van presentar la coalició electoral, pel to, pels arguments, pel discurs, per la sinceritat, etc. Ho van fer de conya. La reunió prèvia dels tres -en que vaig ser-hi jo- preparant el debat va estar bé, però l'explicació -la brillant explicació- no és una cosa d'una reunió sinó de tenir clar el projecte i de ser sincers amb nosaltres mateixos i la resta d'estudiants.
  • El dimecres hi va haver debat sobre propostes, sobre el Pla de Bolonya, etc. amb un to cordial. La PEF i la EPA van donar la talla de bon grat.
  • La postura constructivista de la Assemblea però no va ser total, en alguna ocasió se'ls va recordar el cartell de les joventuts polítiques i AJEC relacionant-les amb PEF (i) EPA. En Guillem que no pertany a cap partit, joventut o sindicat d'estudiants va demanar que no es posés a tothom al mateix sac i que la campanya electoral no es feia així. La Júlia va recordar que ella és de JEV i que això no és cap problema. I el Joan Alginet va dir que mostrava la pluralitat de la candidatura i que per tant encara ens beneficiava. Algun que altre comentari impertinent també. Però en general el debat -com sempre- va ser molt positiu.
  • Durant el debat el Marc Navarro (Assemblea, ex-portaveu de la ocupació) va exposar que les beques havien de ser per notes acadèmiques i no per renda, que la renda havia de ser la segon criteri. Molts com jo no varem entendre gens aquesta regressió i postura dretana enfront el que ha de ser la Pública, i és un espai d'igualtat d'oportunitats. Durant el debat li varem mostrar el rebuig a aquesta proposta o postura.
  • La coalició va presentar tots els punts del Programa Electoral comú, així com convidava a assistir a les reunions obertes que tenim, així com va apostar per usar les competències de la facultat al màxim possible.
  • Durant el debat la PEF i la EPA van exposar que estarien d'acord amb una moratòria.
  • La Júlia Miralles va fer un posicionament sobre el què en pensa la EPA sobre Bolonya impecable.
Res més; només volia ser un resum.