dissabte, 23 de febrer del 2008

Dictadura: explicar la seva lògica d'existència

Un concepte molt usat per denominar actualment el règim democràtic d'Hugo Chávez quan no t'agraden les seves polítiques legítimes, socials i socialistes (jo també crec que pot derivar cap a un mal règim però la democràcia i el vot és solament una eina per aconseguir quelcom, no serviria de res tenir eleccions democràtiques si l'estat viu en la pobresa). Evidentment, per davant de tot DDHH, democràcia i debat plural.

Diuen que hi ha dictadures d'esquerres i de dretes, però una dictadura d'esquerres no té sentit perquè contradiu la seva ideologia (menys si és el cas d'una dictadura del proletariat curta).

Recordem que tota dictadura pot ser etiquetada de qualsevol ideologia per la qual cosa no ens hem de refiar d'aquest anàlisis. Més encertat és buscar les causes i els aspectes del dictador.

Tot dictador passa de la ideologia a no ser que estigui molt boig (s'usa per mobilitzar al personal). Normalment passa que s'està boig i es té sentiment d'inferioritat (Franco deien que era homosexual, era baix, lleig i va estar expulsat de la Maçoneria). I Hitler precisament tenia poques característiques "àries" (ni ulls blaus, ni cabell ros, ni alts, etc.). Franco va usar el possibilisme per canviar el règim segons el context. Va passar de feixisme autàrquic a capitalisme dur.

Hem d'entendre la lògica de la dictadura. Està basada en el totalitarisme, en l'abús de poder concentrat en mans d'un in presentable que creu que representa tot el poble i només es representa a ell mateix. Quina és la lògica de la dictadura? Aquesta és la CLAU del dilema.

La lògica és mantenir-se en el poder. Passa igual amb la Monarquia espanyola. Va estar a favor de la democràcia quan li va interessar, quan sabia que l'havia d'acceptar. La lògica no era "servir el poble", sinó que per exemple el 23-F i el cop d'estat fallit quan Felipe González va guanyar les eleccions. Per tant, la ideologia és el de menys.

Sempre dic que Franco no era feixista, era franquista. Em de diferenciar el feixisme revolucionari, el feixisme autèntic (el de Revolució nacional, l'anti-comunista, l'anti-capitalista, el que movia les masses populars amb la violència, etc.) del feixisme institucional. Hem de diferenciar els escrits de Rivera de la pràctica d'un partit únic que unia masses faccions oposades com feixistes revolucionaris, endollats, carlistes, monàrquics, militars, etc.

I la majoria cometien genocidis i acabaven amb els que els feien ombra amb un exili o una mort.
Franco va ser l'únic supervivent de la guerra civil, de militar important. Mola va morir d'una forma estranya com Sanjurjo (el que ho va intentar el 1934) amb helicòpter. Primo de Rivera Franco el va deixar morir perquè no va dur les seves tropes a salvar-lo quan estava ferit. Stalin va acabar amb tots els monuments d'altres líders bolxevics. Recordem que Lenin en el seu testament va dir que Stalin era massa ambiciós i portaria malament la Revolució socialista.

En el cas del nacional-socialisme de Hitler, el partit NSDAP va ser un partit minoritari fins que la "por al comunisme" (realment una gran distorsió de la realitat iniciada als EUA) va fer que o els burgesos (quan tenen problemes a Europa sempre feien el mateix) anaven a EUA, i/o finançaven els partits més anti-comunistes. Recordem que si no fos pel finançament privat de la dreta burgesa -i ja que els partits de dretes moderats no van recolzar de forma majoritària la estabilitat dels governs dels social demòcrates (com en la República de Weimar)- el feixisme no hagués aconseguit el poder polític.
Hitler va acabar amb el seu discurs anti-capitalista, i es va ocupar només del anti-comunista. Fins i tot el feixisme revolucionari violent va acabar sota el poder del Diner. Va fer matar les tropes de xoc del feixisme revolucionari (les SA) en "la nit dels ganivets llargs" per part de les SS.
Aquestes després controlarien els camps de treball i d'extermini (camps de concentració nazis). Hedilla també el va matar Franco per no vendre la seva ideologia als EUA, al Diner, al context. El feixisme autèntica calia eliminar-lo, o la Santa Seu no hagués pogut pactar amb ells i no haguessin entrat a la Assamblea general de la ONU. Per tant, no tot és blanc o negre. Falta un anàlisis complexe del feixisme per exemple. L'única ideologia que tenia Franco era la d'ordre (com que era un militar...).