dijous, 31 de juliol del 2008

Segons la Malla.com ha caigut primer CiU

CiU es desmarca en el procés negociador pel desplegament de l'Estatut
El front polític català s'esquerda

El front polític català s'esquerda

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha acusat aquest dijous al líder de CiU, Artur Mas, de "disparar" contra l'executiu català en la negociació del nou model de finançament autonòmic i ha invocat als partits polítics d'aquesta comunitat "a anar tots junts davant el Govern de Madrid". El secretari general d'ERC, Joan Riado, demana a CiU que "no caigui en la temptació de trencar el front comú". El diputat de CiU, Francesc Homs, reitera que si el tripartit no presenta un nou model de finançament per a Catalunya abans del 9 d'agost, la formació nacionalista i conservadora presentarà la seva pròpia proposta.

Castells ha remarcat que "ara només hi ha d'haver un equip, que és el de Catalunya" i ha emplaçat a Mas "a que resisteixi la temptació de pensar només en clau partidista". "Ara no és el moment de ficar-nos gols en pròpia porta", ha afirmat, dirigint-se a Mas, qui ahir va anunciar que presentarà una nova proposta de finançament en cas que el 9 d'agost, data límit que marca l'Estatut per establir el nou model de finançament per a Catalunya, no hi hagi una proposició consensuada pel front comú català. Castells ha reiterat que ara no és el moment de barallar-se, "sinó d'anar junts en les difícils negociacions" que haurà d'afrontar la Generalitat en els pròxims dies. Castells ha recordat que l'executiu presidit per José Montilla ja va presentar una proposta el mes d'abril passat i que ara cal treballar per poder formular una altra conjunta.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, s'ha referit al que ell ha percebut com "una vetllada amenaça" del líder de CiU, Artur Mas, de trencar el front comú català per negociar el sistema de finançament, en unes declaracions que va fer ahir al matí. "Vull dir-li a CiU que ara toca fermesa, i espero que ningú tingui la temptació d'esquerdar o trencar la unitat dels partits catalans", ha dit el republicà.

Balanç "absolutament decebedor" de la bilateral
Segons Ridao, el màxim que es pot dir de la reunió de dimecres de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat és que "va haver-hi un tímid avanç", però ERC considera que globalment es manté la "situació de bloqueig", i que el balanç és "absolutament decebedor" ja que hi ha "un retard morós" en els traspassos i una "total falta d'agilitat" a l'hora d'acordar-los. El secretari general d'ERC veu com problema de fons que hi ha una "absència de lleialtat institucional" per part del govern del PSOE, i això fa que les competències importants que han de ser traspassades com preveu l'Estatut "segueixin sense materialitzar-se".

CiU insisteix a presentar una proposta el 9 d'agost
El diputat de CiU al Parlament, Francesc Homs, ha afirmat aquest dijous que encara han d'acordar amb el tripartit les grans xifres del finançament autonòmic, l'anomenada 'arquitectura' del nou model, per defensar-ho conjuntament davant el Govern. Homs ha recordat que l'acord ha d'arribar abans del 9 d'agost, segons es preveu en el nou Estatut, i que el "front comú" forjat pels partits catalans a final de maig té per objectiu arribar a un acord abans d'aquesta data. El diputat nacionalista ha assegurat que, en el cas que no hi hagi pacte, "compliran amb l'acordat" i la seva formació presentarà la seva pròpia proposta. En aquest sentit, Homs creu que les crítiques del secretari general d'ERC, Joan Ridao, i del secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, a la proposta de finançament de CiU són "irresponsables" i ha recomanat als republicans que "deixin de fer de 'palanganeros' del PSC". El dirigent de CiU ha insistit en la necessitat de forjar un acord per no mostrar-se "febles" davant l'Estat i per evitar que puguin dir que "només rebutgem les propostes sense proposar cap alternativa".