dimecres, 11 de febrer del 2009

Mail enviat al Campus Virtual sobre el dret a vaga dels jutges

He enviat un mail pel CV a tots els de la classe de 3r curs (grup 1) i al seu professor Joan Marcet al qual li vaig preguntar la resposta de la pregunta prèviament a enviar aquest mail per informar sobre el tema:

Mail per hotmail al professor Marcet:
Oi que la resposta a la pregunta a l'examen era que un poder/òrgan de l'estat com el judicial (els jutjats i tribunals són poders de l'estat) no poden exercir dret a vaga perquè en els articles de la Constitució sortia que eren part del Poder Judicial?

És que he enviat a la classe que el CGPJ ha dictat que ell no té competències sobre aquest tema i altres opinions. A la espera del TC que segurament dictaminarà que no tenen dret a vaga. També havia trobat fa un temps una mena de vaga que ja havien fet a Madrid...

Vaja, que era com si l'Exèrcit fes vaga (amb l'estat d'excepció que això comportaria), oi?

Mail al CV a tota la classe:
Diria que la resposta a la pregunta a l'examen era que un poder/òrgan de l'estat com el judicial (els jutjats i tribunals són poders de l'estat) no poden exercir dret a vaga perquè en els articles de la Constitució sortia que eren part del Poder Judicial. Algú devia posar erròniament que eren "funcionaris" i que tenien dret a vaga com tot treballador assalariat.

1. LA POLÍTICA JUDICIAL ÉS UN FRACÀS DES DE FA TEMPS

-http://www.elpais.com/articulo/madrid/huelga/jueces/atasca/3400/causas/elpepuespmad/19960205elpmad_24/Tes
Durant els anys '90: La 'huelga' de jueces atasca 3.400 causas
(Les mateixes raons, però fent una "vaga poc formal": fent la feina de forma més lenta)

2. QUI HA DE DICTAMINAR SI TENEN DRET O NO QUAN NO ESTÀ EXPLÍCITAMENT ESCRIT EN LA C.E.?

-Què diu el CGPJ de la vaga del 18 de febrer de jutjes?
http://www.elmundo.es/elmundo/2009/02/04/espana/1233759524.html

Resum: El CGPJ pot sancionar (per males conductes segons el seu reglament) les actituds dels jutges que surtin de la llei en la seva execució de la seva feina. La vaga però no està contemplada, per tant, no hi haurà sanció. La vaga, és un dret fonamental, per tant, és el propi TC qui ha de dictar si els jutges tenen o no dret a vaga. Vaja, que el CGPJ no té competències i li diu al TC (màxim òrgan) que dicti el que calgui.

-El Consejo rechaza el derecho de huelga de los jueces y no fijará servicios mínimos (titular del Mundo)

OPINIONS (MÉS O MENYS AMB ARGUMENTS JUDICIALS)
1. Cadascú diu la seva perquè encara ningú (en el si del Poder Judicial "ha dictat sentència"):

http://www.contencioso.es/?p=1293
-Los jueces no “son” poder del Estado, sino que “forman parte” del Poder Judicial. No es lo mismo “ser” que “integrar”. Veámoslo con un sencillo ejemplo. No es lo mismo ser “profesor universitario” que “ Universidad”, ni lo mismo ser “abogado” que ser el “Colegio de abogados”.

-http://www.elpais.com/articulo/opinion/Tienen/jueces/derecho/huelga/elpepiopi/20090211elpepiopi_4/Tes
La Constitución prohíbe a jueces, magistrados y fiscales en activo cualesquiera actividades políticas y sindicales, negociación colectiva y huelga incluidas. No otra cosa puede significar la prohibición de pertenencia a sindicatos del artículo 127.1 CE. Al fin y al cabo, toda huelga que merezca tal nombre, aunque formalmente no tenga a un sindicato detrás, es desde un punto de vista material una típica actividad sindical.

2. http://www.abc.es/20090206/nacional-tribunales/asociaciones-jueces-convocan-huelga-200902061321.html
Les associacions de jutjes declaran la vaga (jo diria que són els sindicats de treballadors qui ho han de fer -si volen fer-ho de forma legal- en el si del Comitè d'Empresa?, però clar, si ells no es poden sindicar... tampoc podran fer vaga - aquest era el meu argument a l'examen -).