divendres, 25 d’abril del 2008

Les virtuts del liberalisme

Primer de tot cal reconèixer que han estat els vencedors de la lluita de classe. Almenys de moment. Abans de tot recordo que el conflicte de classes - i més des de la meva visió - no ha de portar a la guerra ni a la sang perquè sinó, no compteu amb mi - i aquesta no és una visió d'esclau, és ètica i moral (els estats liberals violen els DD.HH però també el comunisme rus ho va fer) i un intent de pacifisme. Cap idea ha de comportar sang. I ja sé que això és difícil perquè qui té l'estatus-quo usarà aquesta arma.

El que cal dir però és que el liberalisme s'ha consolidat, moderat, però s'ha consolidat. No és el capitalisme del segle XIX, vivim millor, hem millorat, i sobretot la classe mitjana tot i la plusvàlua, l'hegemonia dels valors capitalistes, la manipulació dels burgesos (els que controlen els mitjans de comunicació de masses) i la pobresa és un element de pau social o de congelació del conflicte de classes.

El que és ben cert és que podem perfectament i de forma científica i material dividir la societat segons la Estructura social en classes.

Es diu que Gorbatxov era pro-americà, que era un traidor, però el cas és que el comunisme de la URSS va caure a trossos - en part perquè allò no era ben bé comunisme i per l'autoritarisme que gastava el "tsar roig", Josif Stalin - però també perquè el liberalisme "a Europa es va saber imposar a través de les cessions a la Dreta de la social democràcia a la qual li hem d'agrair un sistema estable però amb mínims coberts per a tota la societat (la gran Seguretat Social espanyola, etc.)

La idea de llibertat de negoci, la que movia realment al pràctic liberal burgès de la època l'ha convertit en certa llibertat individual que certament dona a l'àmbit privat i públic (d'expressió, vida privada) tot i que el capitalisme entri a casa de moltes maneres i a través de l'acció "lliure" d'encendre la TV.

La majoria de la població està contenta amb el sistema democràtic liberal, això no vol dir que estigui d'acord o accepti el sistema econòmic però que la Esquerra moderada ens ha dut a un bon sistema de garanties socials que ha comportat que acceptem el liberalisme el qual ha cedit (certa part d'aquest, ara ve el perill dels neoclàssics) certa regulació de la economia i certa igualtat d'oportunitats i de gènere.

Ha aconseguit que amb certa llibertat poca gent s'oposi al sistema, degut - en part - al gran fracàs de la URSS.