dilluns, 30 de juny del 2008

41è post del patatabrava.com

Fa 1 any
Abstenció: tipologia

Hi ha dos tipus d'abstenció, una està identificada amb l'anarquisme i l'altre amb el passotisme (desengany o nul interès per la política)

Qui beneficia la abstencio?
De fet, als partits petits o que no tenien representació en el consistori, perquè el llindar de vots del 3% és més baix si hi ha menys gent que ha anat a votar, el llindar podria ser de 1000 vots, de 200 o de 20 per exemple. Com menys vots, més fragmentació en l'ajuntament.

Causes de l'abstenció?
El desengany junt amb les poques alternatives (viables o serioses). El baix interès per la política (dels pobres, els aliens al tema, els que no creuen en la teoria d'inputs-outputs, etc.). I en general, i x mi, la causa (més injustificable) i que no és té en compte i potser és la majoritaria. El passotisme.

Perquè el vot en blanc creix?
És evident que el vot és un acte democràtic però no per això ha d'anar lligat amb votar a cap llista en concret. Per votar en blanc no ets menys democràta. Per tant, aquí qui falla no és el votant.
El vot en blanc és degut a que cap llista el satisfà. Per tant, ni troba alternatives, ni partits interessants, ni propostes atractives o viables. És un vot que els partits intenten amagar perquè és causa directa d'aquests. És una crítica a ells, el que més els fa ràbia tot i que després pel sistema electoral se'l reperteixin.

Perquè el vot nul?
Per dir que no estàs d'acord amb el sistema, per fer d'antisistema, per riure, per desprestigiar la política, perquè estàs molt enrabiat amb els partits, com a crítica, com a acte vanal, etc.

Per tant, si no t'agraden els partits, el sistema electoral, no hi ha alternatives, etc. etc. però creus en la democràcia com a gran sistema (i el millor posat a la pràctica), l'abstenció, al meu entendre no té sentit, pots votar en blanc o nul. Si no vas a votar és perquè no vols, el NS/NC de les enquestes està a la teva disposició.

Per tant a part de l'abstenció activa que comprenc, dels anarquistes, l'altre és passotisme.

Hi ha altres teories com que pels andalusos catalans les autonomiques i locals són de segon ordre perquè no se senten identificats amb Catalunya, etc. etc. Excuses per donar sempre la culpa als polítics.

No la culpa és d'ell, de la gent i dels mitjans de comunicació que poc fan perquè el debat es converteixi en interessant. Per exemple en les locals s'ha volgut interpretar com a pre-generals i això aliena. Els polítics han parlat d'ETA, fora del País Basc i Navarra, i tot i que sigui un tema important per a la resta de l'estat no deixa temps per parlar d'altres temes fonamentals a àmbit local.

Hi ha qui diu que els abstencionistes també són els que no creuen en el sistema de vot.
En les generals UCD i PSOE van crear un sistema bipartidista en el que els dos partits es veiessin sobrerepresentats, per tant, la relació de representativitat en el Congrès es difumina.

Solucions: democracia participativa (llistes obertes, elecció directa de l'alcalde, més refèrendums, sistema d' eleccions més proporcional, treure el llindar, menys disciplina de partits, etc. etc.). Jo no crec en això.

La solució (real, aquesta pot ser un afegit bo) és que el discurs varii i que la gent es consciencii més.

22 visites |

5 comentaris publicats

New_Noise, fa 1 any [Eliminar comentari]
Jo apuntaria que no sols es tracta de passotisme o anarquisme. També existeix una cosa que es diu agotaments, aquest s'hauria de traduir a vots en blanc. Però no, la gent està massa educada per pensar allò de: "la política pels polítics"... aquest el problema, junt amb la telebasura i la estupidesa de la societat. Et parla un ex trotskista reciclat a social demòcrata federalista.
jgo, fa 1 any [Eliminar comentari]
Tens raó, tot i això, algun dia m'hauries d'explicar la diferència entre Lenin i Trotsky, a part de que no són stalinistes, etc. icon_biggrin.gificon_surprised.gif
albertgalceranv, fa 1 any [Eliminar comentari]
Molt bo!
kakita, fa 1 any [Eliminar comentari]
Joder tío, has escogido bien la carrera porque has nacido para ser político. Lo pintas todo como a ti te gusta, te crees hasta lo que dices e incluso convences a la gente... Eres cojonudo, en serio. Ójala algún día adquieras suficiente capacidad mental como para vislumbrar la realidad. Jodidos políticos, vuestra retórica os convierte en señores feudales invisibles.
jgo, fa 1 any [Eliminar comentari]
jeje