dilluns, 30 de juny del 2008

49è post

Fa 1 any
Els Verds com a moviment social

- Política àmbit nacional -

Hola, ahir els Verds-Esquerra Verda es van convertir en un moviment social. I alhora es van escindir d' IC-V.

Era de preveure. D'ecologisme català n'hi ha hagut sempre des de la onada de noves ideologies a Europa després de la caiguda de la URSS i el sistema soviètic.

L'ecologisme català era un moviment com tan d'altres, anti franquista, i quan va arribar l'hora d'incidir en la política i formar partits, com va passar amb moltes ideologies i propostes, se'n van formar molts. Recordem la quantitat de partits de caire social demòcrata a Espanya començant pels PSOE, el PSP, etc.

Aquí durant la Transició hi havia la Confederació Ecologista de Catalunya, els Verds, etc.

Fins que un dia l'antic PSUC es va reiventar, va fer una renovació ideològica i política, i de persones i líders i es va transformar i canviar per Iniciativa. L' IC va treure pocs vots en les primeres elecions que es va presentar, i certament, va perdre i no va saber recuperar l'esperit guanyador del PSUC.

Però bé, no ens anem a altres temes. Iniciativa per Catalunya es llança a buscar aliats i nous partits per formar coalició per presentar-se amb més força, ho va fer amb un partit ecologista, de les ideologies noves d'esquerres que van substituir el socialisme "real" o revolucionari.

Alguns dels Verds van unir-se a Iniciativa per Catalunya i van formar IC-Els Verds, IC-V. Van aconseguir més vots i el que no es van unir van començar a agafar també força arran de la unió definitiva d'ICV, aquest cop sense guió. Es deien Els Verds-Alternativa Verda, era l'ecologisme més radical.

Els Vers d'ICV eren catalanistes i molts Joves Verds són independentistes i molt nacionalistes, ja els anava bé, anar amb IC. Peró la coalició necessitava créixer de debò, per aconseguir més vots, tot i els acceptables resultats de les eleccions de 1999. En aquelles un partit d'esquerres destava d'entre el petits: EUiA, que no s'havia unit amb ICV, i si no fos pel tema sobirà, eren el mateix, però més d'esquerres i alternatius (tot i que com passa arreu: "del dit al fet..."). Es van unir.

Van formar la que era la actual, ICV-EUiA, d'esquerres i ecologistes de debò. La que jo li dic, per semblança amb els moviments europeus polítics: la Nova Esquerra. Era una coalició de futur per mi, perfecte, ja que barallava tot allò bo de les reivindicacions d'esquerres. la justicia social, l'ecologisme, l'Esquerra, el feminisme, la defensa dels drets nacionals, etc.

I així va ser quan a les eleccions del 2003 van aconseguir molts vots, van fer una pujada espectacular dintre de la coalició van fer una festa, i un d'EUiA entrava també al govern. Tothom acabava tenint un paper. Amb el govern de Maragall es van fer les lleis per protegir la costa i els Pirineus de la construcció massiva, però com no tenien molta força (d'aquí allò de sàtel·lit) van fer el túnel de Bracons, el qual molts ecologistes van sortir decebuts. IC no era ecologista en sí, només era perquè hi havia EV.

Alternativa Verda va començar a pujar el 2003 i a les del 2006 al Parlament de Catalunya, però sempre per sota del PACMA, que útlimament ha demostrat el seu pes i poder en la movilització social en contra de la corrida de toros a Barcelona, ciutat antitaurina pel PSC i l'antic tripartit al Consitori barceloní, però que ha portat molta espectació per la tonarada d'un gran torero. Això si, a fora, li esperaven els manifestants, molts, amb pancartes a favor dels drets dels animals i de trencar amb la relació cultura i tortura. A part, això és cultura espanyola, i fins i tot europea, i no pas d'aquí.

AV mai va entrar al Parlament de Catalunya per poc. Ara que estaven al govern els seus compatriotes jo pensava que s'unirien ja que mai passaven del 35 per tenir un escó al Parlament i per tant, per poder fer política de debò. Tot i això, es van dedicar a criticar la obra de govern i a dir que ICV era poc ecologista, ells des del principi van estar en contra d'unir-se amb IC perquè no s fiaven del seu ecologisme, i s'ha acabat demostrant que amb la MATT, les centrals nuclears tarragonines, el Quart Cinturó, i no fent res perquè la RENFE (transport públic, i per tant, tot i que s'oblida, solució ecologista) funcioni correctament tot i la nula inversió estatal i la mala gestió d'Adif.

Ara els Verds se'n van, i IC-EUiA és la nova coalició de partit, menys inestable ja que les relacions amb els Verds o amb Llamazares, eren un cuntinu de disputes entre EA i EV.

Pel que vist també hi ha Els Vers- Alternativa Ecogista, per tant, si els que votaven ICV, votaven sobretot pel tema nacional i ecologista i d'esquerres no els sembla bé que ja no defensin amb molt pes l'¡ecolgoisme potser votaran els altres partits que sempre s'han quedat a les protes del Parlament de Catalunya.

De mentres el que observo és que els partits grans i majoritaris tenen problemes interns, el PSC no sap si és PSOE o és PSC-CpC, CiU té problemes entre UCD i CDC, etc. JOANGIL (jgo): http://www.fotolog.com/joangilwebsij/

Els Verds-Esquerra Verda (els ICV): http://www.elsverds-catalunya.cat/

L'alternativa Ecologista:
http://www.elsverds.info/

Els Verds-Alternativa Verda:
http://www.verds-alternativaverda.org/

Els Verds-Opció Verda:
http://www.elsverds-opcioverda.org/

Jo crec sincerament que s'hurien d'unir, i EV també i no ser només un moviment social, ja que així no aconsegueixés res. Tot i això, potser és una qüestió de poder. Val a dir, que si hi ha tants partits polítics no serà per diferencies ideològiques sinó per la "cadira". Un problema de líders i de persones. Algunes diferències són que uns són antitaurins, altres nacionalistes, altres catalanistes, etc.; però això és normal. Com sempre dic, podria existir uns Verds de Dretes? Si.

21 visites |

1 comentari publicat

figueras, fa 12 mesos [Eliminar comentari]
El que cal és un partit ecologista per definició, ni dretes ni esquerres que tingui com a prioritat màxima medi ambient, i no escarxofar-se en còmodes cadires i fer la pilota amb arguments progressistes per seguir al govern.
Per part meva no he vist cap toc ecologista "de debò" al Saura i companyia... Collserola segueix sense ser parc natural (quan és de prioritat màxima [que algú es passi pel tibidabo o per algunes urbanitzacions que de tant en quant surten per Sant Cugat]), el tractat de Kyoto.. que era...? això sí, van mostrar un clar exemple de que els parcs eòlics son reciclables... llàstima que el van desmontar per no montar-ne un de més modern...
Això per no parlar dels alts càrrecs que van passar del sector públic al privat (sense esperar els 2 anys que estableix la llei).. enfi.. ja els canviava per EV-AV